Coplata la medic, in dezbatere publica

Vom plati niste bani in plus la orice consultatie sau investigatie medicala, pe langa suma achitata la asigurarile de sanatate. Acest lucru este o certitudine. Cat vom plati, inca nu se stie. Oficialii sistemului spun insa ca va fi vorba de sume modice.

De ani de zile se discuta despre necesitatea introducerii coplatii in sanatate. Ministerul Sanatatii a facut in aceasta saptamana un prim pas pentru stabilirea coplatii in sistemul sanitar. Joi a fost supus dezbaterii publice proiectul Legii coplatii.
Conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de baza, precum si conditiile in care sunt platite acestea vor fi stabilite prin contractul – cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Cu alte cuvinte, o data pe an, atunci cand Casa de Asigurari de Sanatate incheie contracte cu medicii de familie, cu spitalele si ceilalti furnizori de servicii medicale, se va decide si cati bani vom scoate din buzunar pentru coplata la o consultatie la medicul de familie, in Policlinica, pentru o internare sau pentru un set de analize medicale.

Se va stabili un plafon pentru coplata pe un an de zile
De asemenea, suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotarare a Guvernului.
Coplata  este un moderator in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza si reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale.
„Introducerea  tichetului moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in  sistemul asigurarilor sociale de sanatate are drept scop cresterea resurselor financiare la nivelul sistemului care sa conduca la cointeresarea furnizorilor din sistemul de sanatate pentru a asigura servicii eficiente si de calitate, precum si la alocarea mai judicioasa a fondurilor astfel rezultate, respectiv catre acele segmente ale sistemului care sunt efectiv solicitate pentru acordarea serviciilor de ingrijire a sanatatii”, se arata in motivarea pentru emiterea actului normativ.
Cu alte cuvinte, se incearca suplimentarea fondurilor pentru sustinerea sistemului sanitar, cu ajutorul asiguratilor, motivandu-se ca acest lucru ar duce la servicii medicale mai de calitate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.