Ajutor pentru salvarea unor vieti de copii. Aparatura care poate face diferenta intre viata si moarte, ajunsa la Maternitatea Botosani

Sectia de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Judetean Mavromati a primit un nou ajutor pentru salvarea vietilor acelor copii nascuti prematur, copii care atunci cand vin pe lume au mare nevoie de ajutorul nostru pentru ca trupurile lor firave sa castige in lupta pentru viata.

Fundatia „Salvati Copiii” a donat un incubator de transport, de care era mare nevoie in spitalul botosanean, si un bilirubinometru.

Salvati Copiii Romania a continuat, joi, dotarea Sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean Mavromati din Botosani, unde dintre cei 2.608 copii nascuti in anul 2016, prematuri au fost 240, acestia din urma necesitand ingrijire medicala adecvata.
Salvati Copiii a donat Maternitatii din Botosani un incubator de transport si un bilirubinometru in valoare de 13.000 de euro.

„In 2016, 9,2% din totalul nasterilor au fost premature, nou-nascuti lipsiti prea devreme de caldura oferita de burtica mamei. O sansa in plus pentru acesti nou-nascuti o reprezinta incubatorul de transport neonatal donat de Salvati Copiii. Echipamentul asigura o temperatura constanta si umiditate potrivite copilului nascut prematur, dar si un acces facil al echipei medicale in cazul aparitiei problemelor, cum ar fi ventilatia mecanica. Aparatul are, de asemenea, autonomie energetica prelungita, necesara transportului pe distante lungi”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, seful Sectiei de neonatologie de la Spitalul Judetean Mavromati.

Medicul a explicat cat de important este ca spitalul sa aiba la dispozitie aparatura medicala moderna, care permite un diagnostic nuantat si rapid:

„Icterul neonatal reprezinta o patologie asociata atat nou-nascului la termen, cat si celui prematur. Pentru cuantificarea acestuia este necesara recoltarea unei analize de sange pentru determinarea bilirubinei. Aparatul donat de Salvatii Copiii determina valorile bilirubinei in cateva secunde, prin citire transcutanata, fara a fi necesare investigatii invazive”.

Aceasta este a treia donatie pe care Salvati Copiii Romania o face Spitalului Judetean Mvromati: in anul 2014 unitatea a primit un incubator de terapie intensiva, iar in 2016 o masa de reanimare, in valoare totala de 20.000 de euro. Tot anul trecut, Spitalul Municipal Dorohoi a fost dotat cu un incubator de transport in valoare de 10.000 de euro.

„Copiii nascuti prematur au nevoie de suport medical imediat si de calitate, pentru a supravietui. Medicii fac tot posibilul, ii aduc pe lume, ii salveaza, dar actul medical ulterior este crucial si el depinde de aparatura medicala pe care o are maternitatea. De aceea, ne-am intors pentru a treia oara la Botosani pentru ca aici a fost nevoie de o dotare etapizata si consistenta. Miza noastra este sa ajungem in toate maternitatile unde este necesara dotarea, pentru ca prematurii sa primeasca ingrijirea de care au nevoie pentru a se desvolta corespunzator”, a spus Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv Salvati Copiii Romania.

Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalitatii infantile, pe care Salvati Copiii il deruleaza de sase ani. Aparatele au fost achizitionate cu bani din donatii si din redirectionarea a 2% din impozitul pe venit.

La Botosani a ajuns cu aceasta donatie Amalia Nastase, care, alaturi de alte vedete din Romania, a inteles importanta sprijinirii luptei pentru salvarea copiilor nascuti prematur.

Amalia Nastase, in calitate de ambasador al acestui ONG, a ajuns in Sectia de Neonatologie a Spitalului Mavromati cu donatia de la „Salvatii Copiii”, cu aceasta ocazie declarand cateva cuvinte despre proiectul complex derulat derulat pentru scaderea mortalitatii infantile:

„Ma bucur sa va spun ca exista si vesti bune, atunci cand vorbim despre sistemul de sanatate: in cei sase ani, de cand Salvati Copiii a inceput acest proiect complex, rata mortalitatii infantile a scazut, de la 10,1 la 8 la mia de copii nascuti vii. Asadar se poate, atunci cand efortul este consecvent. Raman alaturi de Salvati Copiii in efortul acestora colosal de dotare a tuturor maternitatilor unde copiii nascuti prematur trebuie sa traiasca”.

2 COMENTARII

  1. Crede cine-o vrea! Aparatura donată anul acesta de Salvați Copiii este inutilă și defectă Organele competente in tehnologia aparaturii medicale și-au spus părerea că sunt inutilizabile pentru scopul in care au fost fabricate din cauza unor defecțiuni din fabricație sau din cauza neglijenței celor care au achiziționat aceste produse

  2. Nu aveți curajul să publicați adevărul. Nou născuții mor în spitale din cauza încăpățânării unor doctori care au fost așezați în scaun de șef peste noapte și habar nu au despre ce e vorba în propoziție. Sunt doctori tineri veniți de pe băncile facultății așezați direct in fotolii de șefi de secție fără niciun minut de experiență în management. Consecința e dezastruoasă pentru secție și pentru spital. Totul e conform politicii și totul e bine ……..

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.