Etapa zonala a COMPETITIEI NATIONALE DE DESCARCERARE SI ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR CALIFICAT s-a incheiat cu doua castigatoare!

Pompierii nemteni si suceveni au castigat etapa zonala a Competitiei nationale de descarcerare si acordare a primului ajutor calificat si vor reprezenta Moldova la faza nationala a competitiei, la cele doua sectiuni.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani a organizat, in perioada 19-21 iunie a.c., faza zonala a „Competitiei nationale de descarcerare si acordare a primului ajutor calificat”, la care au participat 6 echipaje apartinand Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din judetele Iasi, Suceava, Bacau, Neamt, Vaslui si Botosani.

Timp de doua zile, concurentii si-au demonstrat cunostintele, abilitatile si priceperea in stapanirea tehnicilor si procedurilor pentru descarcerare si acordare a primului ajutor medical calificat.

Competitia a avut doua probe, respectiv „descarcerarea din vehicule” si „acordarea primului-ajutor calificat” si s-a desfasurat in parcarea Kaufland din municipiul Botosani.

Evenimentul, primul de acest gen organizat in judetul nostru, a atras un public numeros. Botosanenii au avut posibilitatea sa urmareasca, in mod real, interventiile pompierilor militari, atat pentru descarcerare, cat si pentru acordare a primului ajutor medical calificat, in rezolvarea unor scenarii complexe si inedite.

Lupta pentru ocuparea primului loc pe podium a fost acerba. Evaluatorii au apreciat, atat indemanarea, cat si rapiditatea, dar si respectarea cu strictete a tehnicilor si procedurilor specifice.

La finalul competitiei, pe prima treapta a podiumului, la proba „acordarea primului ajutor calificat” a urcat echipajul ISU Suceava, iar la proba „descarcerare” – echipajul ISU Neamt.

Atat la deschiderea competitiei, cat si la festivitatea de premiere, alaturi de pompierii din Iasi, Suceava, Bacau, Piatra Neamt, Vaslui si Botosani, au fost: prefectul judetului, Constantin Dan Slincu, vicepresedintii Consiliului Judetean Botosani, Dorin Birta si Constantin Liviu Toma, sefii structurilor judetene ale Ministerului Afacerilor Interne, reprezentantii ai UPU – SMURD Botosani si ai Serviciului Judetean de Ambulanta Botosani.

Conducerea ISU Botosani doreste sa aduca multumiri, si pe aceasta cale, tuturor institutiilor si operatorilor economici care si-au adus aportul la buna desfasurare a acestui eveniment.

Scurt istoric al SMURD la Botosani

Aproape 30.000 de botosaneni au fost salvati de medicii, asistentii si paramedicii Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) Botosani, in ultimii 6 ani.

In perioada analizata, pompierii botosaneni au avut peste 150 de misiuni de descarcerare a unor persoane ramase captive in autovehiculele implicate in accidente rutiere.

Personalul medical care deserveste ambulantele SMURD (echipaje de prim ajutor si echipajul de terapie intensiva mobila) a avut in medie 14 interventii pe zi.

In acest an, in luna decembrie, se implinesc 7 ani de cand Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) este in slujba botosanenilor.

Pe 16 decembrie 2010, a fost operationalizat la Botosani, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al judetului Botosani fiind dotat cu doua ambulante de tip B 2, care au fost repartizate la Detasamentele de Pompieri Botosani si Dorohoi.

Cele doua ambulante SMURD erau deservite de 30 de subofiteri operativi-paramedici, pregatiti prin cursuri teoretice si stagii de practica in acordarea primului ajutor medical si asistenta medicala prespitaliceasca.

Doi ani mai tarziu, mai exact pe 9 mai 2012, in judetul Botosani au fost deschise alte doua substatii SMURD, la Saveni si Stefanesti. Ambulantele SMURD de tip B2 care deserveau noile substatii au intrat in dotarea ISU Botosani prin programul de reinnoire si modernizare a parcului auto, derulat de Ministerul Sanatatii.

Pe 17 septembrie 2013, a fost operationalizat echipajul de terapie intensiva mobila SMURD. Ambulanta de tip C a fost achizitionata in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

La aproape 7 ani de la operationalizarea SMURD la Botosani, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al judetului Botosani are in dotare 5 echipaje SMURD, 4 de tip B2 si un echipaj de terapie intensiva tip C1, deservite de 4 medici, 7 asistenti medicali si peste 100 de pompieri-paramedici.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.