Admiterea la facultate – Modificari anuntate de Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei a publicat procedurile privind scolarizarea romanilor de pretutindeni in invatamantul preuniversitar si superior de stat din Romania in anul de invatamant 2017 – 2018

Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni au aprobat, prin ordin comun, metodologiile ce reglementeaza procedurile de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul preuniversitar si superior de stat din Romania in anul de invatamant 2017 – 2018.

In raport cu anul precedent, metodologia de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul superior de stat din Romania introduce cateva elemente de noutate prin care se urmareste facilitarea accesului la studii.

In primul rand, concursul de admitere la studii universitare de licenta a romanilor de pretutindeni se va realiza de catre universitati, pe locurile alocate romanilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare si a criteriilor stabilite de acestea.

Pentru anul universitar 2017 – 2018 candidatii au ocazia sa aplice pentru un numar nelimitat de universitati, domenii si specializari, situatie restrictionata in anii anteriori la un singur domeniu si cel mult trei institutii de invatamant superior.

Totodata, au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatura, fiind aprobate urmatoarele modalitati: electronic (pe o adresa de e-mail stabilita de institutia de invatamant superior), prin posta pe adresa universitatilor, la targurile educationale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislatiei in vigoare si la sediile extensiunilor universitare care functioneaza pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail (dosarerepmold@edu.gov.ro), la Ministerul Educatiei Nationale, in timp ce candidatii din diaspora au la dispozitie adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale Romaniei din tarile invecinate/strainatate, care vor transmite dosarele la minister si de aici mai departe la institutiile de invatamant superior dorite. Pe aceleasi adrese pot fi solicitate si detalii suplimentare sau clarificari privind procedurile de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul de stat din Romania.

In ceea ce priveste scolarizarea in invatamantul preuniversitar, elementul de noutate din metodologia de scolarizare pentru anul scolar 2017-2018 vizeaza tot modalitatea de depunere a dosarelor de candidatura pentru toti romanii de pretutindeni. Mai exact, dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin posta, in perioada 10 – 17 iulie, fie la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi (str. Nicolae Balcescu 26, Iasi 700117), fie la Ministerul Educatiei Nationale (str Spiru Haret, nr 10). MEN va inainta ulterior dosarele de candidatura catre ISJ Iasi, in vederea desfasurarii concursului de admitere computerizat.

Alte informatii

Pentru anul universitar 2017-2018, potrivit Hotararii Guvernului nr. 136/2017 privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat si pentru invatamantul superior de stat in anul scolar/universitar 2017-2018, au fost alocate romanilor de pretutindeni in invatamantul preuniversitar 1.800 de locuri. Dintre acestea, 950 de locuri sunt fara plata taxelor de scolarizare, cu bursa, iar 850 de locuri sunt fara plata taxelor de scolarizare si fara bursa.

In invatamantul superior au fost alocate 3.705 locuri pentru studii de licenta, repartizate astfel: 1.890 de locuri fara plata taxelor de scolarizare, cu bursa si 1.815 locuri fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa. Pentru studii de master si rezidentiat au fost aprobate 2.000 de locuri: 1000 de locuri fara plata taxelor de scolarizare, cu bursa si 1.000 de locuri fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa. Pentru studii de doctorat, Ministerul Educatiei acorda 170 de locuri, din care 50 de locuri fara plata taxelor de scolarizare, cu bursa si 120 locuri fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.