INGRIJORARE in ce priveste CRESTEREA SALARIILOR, dupa anuntul de la FINANTE! Bugetul, dezechilibrat, cu un deficit record

Ce sansa se mai da cresterii salariilor dupa dezechilibrul suferit de bugetul general consolidat al statului in luna mai, cand un deficit record l-a lovit? Primele cinci luni ale anului 2017 s-au incheiat rau pentru buget, aducand ingrijorare in privinta punerii in aplicare a planurilor de majorare a salariilor bugetarilor.

Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentand 0,27% din PIB, in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Principala cauza a deficitului a fost cresterea puternica a cheltuielilor in luna mai, care a dezechilibrat bugetul si a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde de lei.

Dupa primele patru luni, bugetul consolidat era inca pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, reprezentand 0,17% din PIB, ceea ce inseamna ca executia bugetara a fost foarte slaba in luna mai, cand s-a inregistrat un deficit – sau diferenta dintre cheltuieli si venituri bugetare – de 3,52 miliarde de lei.

„Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 98,4 miliarde lei, reprezentand 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (…) Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 100,6 miliarde lei, cresc in termeni nominali cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent”, arata raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele cinci luni la contributiile sociale, cu un avans de 15,9%, urmate veniturile de capital (+13,2%), impozitul pe salarii si venit (+12,9%) si impozitul pe comert exterior si tranzactii internationale (+10,1%).

O crestere conjuncturala a fost inregistrata la sumele din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii, cu 64,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, insa taxa a adus bugetului doar 1,6 miliarde lei in cinci luni.

Avansul a fost determinat, in principal, de contributia datorata pentru medicamente si pentru contractele finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit MF.

Incasarile din TVA s-au redus in primele cinci luni cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 21,14 miliarde lei, evolutie mai slaba decat cea inregistrata dupa patru luni (-3,6%), ceea ce infirma argumentul invocat pana acum de Ministerul Finantelor, legat de reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in primele cinci luni de 100,6 miliarde lei, in crestere cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ceea ce reprezinta o accelerare puternica fata de primele patru luni, cand rata de crestere era de doar 6,8%.

Bani pentru pensii si salarii, prea putini pentru investitii

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 19,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 27,44 miliarde lei, ca urmare a majorarilor acordate in a doua parte a anului trecut si la inceputul acestui an.

De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 10,1%, la 36,7 miliarde lei, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.

In schimb, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus in primele cinci luni cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 14,31 miliarde lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,1 miliarde lei, echivalent cu 0,5% din PIB, sustine Ministerul Finantelor, ceea ce inseamna o scadere semnificativa – cu 55% – fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In primele cinci luni din 2016, cheltuielile pentru investitii au fost de 9 miliarde lei, respectiv 1,2% din PIB, potrivit executiei bugetare publicate de MFP in urma cu un an.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.