ZILELE NORDULUI 2017. Patru zile intense, concerte cu cei mai buni artiști de jazz, funk, rock și electro din țară!

În cadrul festivalului, se vor strânge bani pentru reabilitarea Școalii Vechi din Darabani, un pericol pentru elevi și profesori.

Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu sunt trei dintre trupele care cântă la Zilele Nordului între 17 și 20 august.

Turiștii și localnici sunt invitați să-și instaleze cortul în campingurile festivalului, să descopere Nordul prin tururi ghidate în fiecare zi și să ia parte la activități dintre cele mai variate: muzică, maraton de ciclism, ateliere, conferințe, filme.

Turiști din țară și străinătate sunt așteptați în 17-20 august să descopere Nordul extrem al României la Zilele Nordului. Concerte susținute de formații precum Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, The Kryptonite Sparks și JazzyBIT, tururi ghidate în Delta Prutului, Cetatea Doamnei, vechea capitală Siret, ateliere, filme în aer liber în miez de noapte, tenis, maraton de ciclism, toate sunt menite să-i facă pe locuitori și pe călători să aleagă județul Botoșani pentru petrecerea a patru zile de poveste la un altfel de festival.

Zilele Nordului se desfășoară în cel mai nordic oraș din România, Darabani, în Poiana Teioasa și în curtea Conacului Balș, la amfiteatrul în aer liber din Pomârla și în alte localități din zonă.

Festivalul propune și o serie de întâlniri cu personalități din diverse domenii de activitate, expoziții de fotografie, proiecții de filme la miez de noapte, maratoane de ciclism și multe altele.

În plus, opțiunile gastronomice sunt dintre cele mai variate, de la burgeri aduși de Street Food Festival la mâncăruri tradiționale din zonă.

„Așteptăm câte 2.000 de participanți pe zi la această ediție de festival în Darabani și tot atâția în ziua de duminică la Pomârla. Dintre aceștia, estimăm că ne vom apropia de 1.000 de turiști veniți în Nord special pentru Zilele Nordului, după ce anul trecut au venit 5-600 de persoane. Cei mai mulți vin din Iași, Botoșani, Suceava și Cernăuți, dar crește în fiecare an și numărul celor veniți de la Chișinău, din București sau din Cluj. Cei mai mulți stau pe la prietenii lor din Darabani și din zonă, în timp ce unii preferă campingurile festivalului. Pensiunile sunt de obicei pline în timpul Zilelor Nordului, greu se mai găsesc la această oră locuri de cazare în regiune”, a spus Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Montează-ți cortul în Nord în 17-20 august

Intrarea la toate concertele festivalului este liberă, atât în Poiana Teioasa, cât și la Conacul Balș și în amfiteatrul din Pomârla, iar pentru tururile ghidate taxa este modică, de numai 10 lei și asigură transportul dus-întors și ghidajul la obiectivele turistice. Pentru ca experiența festivalului să fie completă, pentru cei care vin din alte zone ale țării sunt disponibile cazări la pensiunile din regiune și în cele două campinguri ale festivalului: din Darabani și din Pomârla.

Camparea costă 50 de lei de persoană, indiferent de numărul de nopți pe care le petrec turiștii la festival, și oferă acces la dușuri, la vestiare și la safety box, servicii de pază permanentă, iluminat pe timp de noapte și loc de parcare păzit.

În fiecare zi au loc tururi ghidate: Cetatea Doamnei (Botoșani), Darabani, Delta Prutului (Horodiștea), Vechile Capitale (Siret), iar la Pomârla participanții au ocazia să încerce o șezătoare ca altădată. Înscrieri pentru Tururile Nordului se fac online pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Taxa modică pentru participarea la tururi este de 10 lei, locurile sunt limitate, iar înscrieri se fac AICI.

În plus, locuitorii și turiștii sunt așteptați la Întâlnirile Nordului, o încercare de a ne aminti de adevăratele valori. Sunt invitate pe scenă personalități cu mari rezultate în domeniile lor, oameni ai Nordului, născuți în regiune și care au ajuns să scrie istorie în alte părți ale lumii. Printre cei care vor împărtăși din experiența lor de viață se numără campioana olimpică Doina Melinte, Mona Prisăcariu, lucrător comunitar cu experiență pe trei continente, tânărul actor Theodor Șoptelea și Iulian Rotariu, singurul român care a alergat în patru deșerturi și a făcut asta pentru binele semenilor săi.

Programul Zilelor Nordului 2017

Deschiderea oficială a festivalului are loc joi, 17 august la Conacul Balș din Darabani, în curtea boierească din fața conacului de secol XIX al lui Theodor Balș, întemeietorul târgului Darabanilor. Locul neconvențional, atmosfera creată de luminile ambientale și, mai ales, de muzica artiștilor invitați, scriu în fiecare an povestea unei seri care nu va fi repede uitată.

În 2017, din balconul Conacului se aud în deschiderea festivalului acordurile de jazz, funk & soul ale trupei C.A.L.I. Quartet din Iași, câștigătorii trofeelor Sibiu Jazz Festival în 2014 și Jazz in the Park în 2016.

Vineri și sâmbătă cântă în Poiana Teioasa trupele Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, The Kryptonite Sparks, Sunet Fin, Trees Orchestra, Bulz Brotherz.

Duminică sunt programate concerte JazzyBIT, Taraf de Caliu și The Kryptonite Sparks în amfiteatrul la aer liber din Pomârla și la Conacul Balș din Darabani, iar închiderea festivalului e marcată de JazzyBIT, una dintre cele mai bune trupe jazz ale momentului.

După concerte, noaptea este timpul pentru film, iar patru producții oferite de Festivalul Internațional de Film Transilvania vor fi proiectate în aer liber: „Povestea iubirii”, „Planeta Petrila”, „Goodnight, Mommy” și „(M)Ucenicul”.

Pedalează la MTB Maratonul Nordului, la ZN17

Startul se ia de la Pomârla, iar traseul este de dificultate medie și trece prin pădurile întinse de lângă localitățile Pomârla și Hilișeu, în apropierea izvoarelor râului Jijia (la granița cu Ucraina), traseul ajunge la biserica monument de la Hilișeu, iar finish-ul este tot la Pomârla. Cicliștii au de ales între tura lungă de 51 de km și cea scurtă de 31 de km.

Reabilitarea Școlii Vechi este cauza ZN17

Accesul la toate concertele de la Zilele Nordului este liber, iar organizatorii încurajează comunitatea să susțină cu donații în bani sau în materiale de construcții lucrările de reparații strict necesare la Școala Veche din Darabani.

Ferestre bătute în cuie, prin care intră frigul iarna, tavan cu infiltrații de apă care după orice ploaie mai serioasă riscă să cadă peste elevi și peste cadre didactice: așa arată acum Școala Veche din Darabani, unitate la care învață 175 de elevi de clasele 0-IV. Școala este un pericol real pentru cei care își desfășoară activitatea aici, în condițiile în care tavanul riscă să se prăbușească din cauza infiltrațiilor de apă.

Festivalul Zilele Nordului (ZN) se mobilizează anul acesta pentru reabilitarea instituției de învățământ, iar organizatorii ZN îi încurajează pe toți participanții dar și pe toți cei care pot ajuta să doneze bani sau materiale de construcții pentru repararea de urgență a clădirii.

„Îmi doresc ca aceşti copii minunaţi ce în fiecare an, îndrumaţi de învăţătorii lor, obţin numeroase premii la concursuri şi diverse competiţii, să-şi desfăşoare activităţile educative într-un climat propice învăţării. Nu este corect faţă de ei, să stea în fiecare zi în nişte săli de clasă ce au geamurile bătute în cuie, apa ce se infiltrează prin tavan să le distrugă lucrările și desenele, iar în lunile reci, nu puţine de altfel, să tremure de frig, deoarece toată căldura se pierde prin tavanul subţire de rigips. Stăm cu emoţie că la fiecare ploaie, la topirea zăpezii, tavanul ar putea să cadă. De aceea lansez un îndemn pentru toţi cei care au posibilitatea, să sprijine reabilitarea Şcolii Vechi. Mulţumesc, pe acestă cale, tuturor celor ce se implică în acest proiect”, spune directorul Școlii Gimnaziale „Leon Danăilă” din Darabani, Angelica Crețu.

Școala Veche a fost construită în 1871, a fost reabilitată în 2009 printr-un program al Băncii Mondiale, iar suma necesară pentru efectuarea lucrărilor urgente de reparații este de 150.000 de lei.

„E cel mai ambițios proiect al nostru de până acum, avem nevoie de o sumă mare de bani pentru realizarea tuturor reparațiilor. Faptul că acolo învață, în aceste condiții, peste 150 de elevi îmi dă, pur și simplu, fiori. Acolo am învățat și eu, în primii mei ani de școală”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Fostul director general al Arhivelor Naționale ale României, istoricul Dorin Dobrincu, susține campania pentru strângerea fondurilor care să ajute la repararea Școlii Vechi și face apel la mobilizare: ne putem implica noi toți, fără să așteptăm soluții salvatoare de la alții.

„O școală în adevăratul sens al cuvântului a apărut relativ târziu la Darabani, ca urmare a eforturilor făcute de oameni care au înțeles rostul educației pentru comunitatea locală. Din păcate, patrimoniul inițial s-a risipit, pe de o parte pentru că s-a înțeles în prea mică măsură importanța acestuia pentru comunitate, pe de altă pentru că oamenii par să creadă în proporție tot mai mare că prezervarea acestuia este exclusiv treaba altora, a Primăriei, a statului, eventual a intelectualilor sau a celor avuți. Eu cred că de fapt este și responsabilitatea noastră, a cetățenilor, să susținem proiectele de interes public. Tocmai din acest motiv, la care se adaugă cele sentimentale – am făcut acolo clasele a II-a și a III-a – susțin această campanie pentru strângerea fondurilor care să ajute la repararea Școlii Vechi”, afirmă istoricul Dorin Dobrincu.

La rândul lor, oamenii din comunitate și câțiva foști elevi care au studiat aici încep să se mobilizeze și să sprijine inițiativa festivalului Zilele Nordului de a reabilita școala.

„Am trăit 18 ani la Darabani și aproape încă pe atâta departe de casă. Faptul că putem în fiecare an să facem ceva pentru Darabani împreună, cei de acasă și cei care locuim în alte orașe sau țări, e o șansă și o bucurie. În acest an, când festivalul se mobilizează pentru a ajuta Școala Veche, unde am și învățat în ciclul primar, sunt cu atât mai dornic să mă implic și îi chem pe toți cei care au studiat acolo de-a lungul timpului să facă la fel”, spune Constantin Mețler, dărăbănean stabilit în București.

Donațiile pot fi făcute în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani sau la urnele amplasate la festival. Donația recomandată este de 100 de lei de persoană.

Festivalul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Darabani, Primăriei Pomârla și Primăriei Hilișeu-Horia. Partener principal: Bergenbier. Promovat de: Radio Guerrilla, post care a propus line-up-ul ediției 2017. Sponsori: Betty Ice, Compania Transilvană de Tipar, Galaxy Design, Pirania, Sagrod și Symmetrica.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.