Apel disperat: Biserica Hiliseu-Crisan, la un pas sa se prabuseasca (FOTO&VIDEO)

Monumentul istoric are nevoie de fonduri pentru a fi restaurat, apelul la ajutor fiind facut de preotul paroh al lacasului de cult.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Hiliseu-Crisan a fost construita in anul 1802 pe cheltuiala boierului, stapanul de atunci a mosiei V. Curt. Deasupra usii de intrare, sub o serie de sculpturi florale, se afla sapat in usorul usii „1902, mai 21”. Biserica isi trage fiinta de la un schit vechi de calugarite care era pe vremuri aici, in mijloc de codru. Cine si cand s-a ridicat acest schit, nu se stie.
Biserica se afla situata in camp intre Hiliseu-Horia si Hiliseu-Crisan, la 2 km distanta de fiecare sat, in apropiere de padurea „Calugarita”. Intrarea in curtea bisericii se face pe un drum mic prin partea de miazanoapte. Curtea, imprejmuita cu gard de ostrete, are in interior plantatie de arbori. Tot in curte, la rasarit de biserica se afla clopotnita. Corpul constructiei este din zidarie de caramida,pe temelie de piatra, de forma patrata, formata dintr-un singur rand. Aceasta clopotnita este fondata de catre Ana Curt, nascuta Berneasa, in anul 1832.
In rand cu clopotnita se afla un monument cu caracter religios. Pe un soclu de piatra se ridica chipul Mantuitorului intre doi ingeri, in dreapta si stanga pe coama zidurilor, chipurile apostolilor, figurile sculptate in piatra. Monumentul este in genul monumentelor similare din Apus si poarta caracteristicile artei romanice. Corpul bisericii este format din barne de lemn pe fundatie si soclu de piatra, in partea rasariteana socului se ridica la 1,5m. Acoperisul in sarpanta, coama tuguiata, cu poalele strasinei prelungite in afara la 1,5m pentru apararea peretilor. Deasupra neaosului se inalta o turla de lemn decorativa. Biserica, desi construita in 1802, face parte din tipul bisericilor moldovenesti construite din lemn, dinaintea epocii decadente.
Intrarea in biserica se face prin partea de miazazi. Pridvorul este lucrat din barne de stejar, usa de la intrare lucrata din lemn de stejar, cu barda.
Pronaosul mic, despartit de nace printr-o serie de stalpi de stejar care sustin bolta, naosul dreptunghiular, ferestrele asezate lateral si la inaltime de peste 3 m, acoperisul naosului, bolta in plin centrul, forma fundului de corabie. Peretii tencuiti si varuiti, in pronaos, in partea de miazanoapte, se afla mormantul ctitorului. Altarul despartit de naos printr-o frumoasa catapeteasma din lemn de tei, are forma semicirculara, la rasarit, sus o fereastra in partile laterale ale bisericii cate o usa. In pridvor, pe usorii usii de intrare, se vede o sculptura originala facuta de mesterul respectiv: cinci rozete de ornament. Tot in pridvor se vede frumos sculptat acele figuri fantastice, ornamente frecvente la bisericile vechi „doi balauri”.
In naos se afla amvonul sculptat si ornamentat cu icoane. Catapeteasma bisericii lucrata din lemn de tei este formata din sapte randuri de icoane. Icoanele sunt incadrate in coloane cilindrice cu baza si capitelul frumos profilate, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze si strugurei poleite cu aur.
Icoanele sfintilor sunt pictate in stil bizantin. Strana Maicii Domnului cu icoana de argint are o inscriptie sus: „Adormirea Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu”, iar jos: „Aceasta sfanta icoana s-a facut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica si fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”.
Desi biserica nu are infatisarea bisericilor mari de catedrala, cu forme suple, totusi prin podoabele sale, catapeteasma, icoanele, ba chiar si prin forma ei modesta de bisericuta veche, insufla credinciosilor acea cucernicie de inalta spiritualitate.
Reparatie capitala s-a facut intre anii 1968-1975. Reacoperirea bisericii cu dranita s-a facut intre anii 2003-2004.
Biserica are nevoie de fonduri, pentru contact Pr. paroh Derscariu Gabriel Mihail (0231.621.125).

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.