SALARIILE PROFESORILOR. Concluzia Ecaterinei Andronescu: Majorarea se va resimți… la pensie!

Cadrele didactice, la fel ca toți bugetarii, ar trebui să primească salarii mărite cu 25% de la 1 ianuarie 2018. Dar, se pare că majorarea va fi mult mai mică față de cât se spunea inițial.

Din cauză că Guvernul a decis să treacă plata contribuțiilor de la angajator la angajat, veniturile nete la profesori vor mult mai mici decât se anunțase în programul de guvernare PSD. Astfel, un profesor cu 40 de ani vechime care are acum salariu 2.770 lei net, va primi în plus doar 117 lei.

Așadar, de la 1 ianuarie 2018, toți angajații din sistemul bugetar în loc să primească 25% în plus la salariu, ei vor trebui să se mulțumească cu doar 2% în plus. De aceeași mărire salarială, „se vor bucura” și angajații din învățământ.

La un profesor cu vechime de 40 de ani si 2770 de lei in mana acum, cresterea fata de salariul actual va fi de doar 117 lei la 1 ianuarie, de 5 ori mai mica decat cea promisa.

Artificiul facut de Executiv este urmatorul: prin preluarea contributiilor la angajat, la un salariu brut de 2000 de lei, de exemplu, salariul net creste doar cu doua procente. Creste, in schimb, brutul, adica angajatul va trimite mai multi bani statului, iar angajatorul doar va calcula, retine si vira aceste dari.

O altă veste proastă care a venit din partea guvernanților este că cei peste 1,4 milioane de români care au salariile sub 2.000 de lei vor plăti impozit. În conițiile în care Guvernul PSD promitea impozit zero de la 1 ianuarie 2018. Deocamdată nu se știe care va fi valoarea impozitului, dar, acesta poate fi și 16%.

„Din gura domnului ministru Mișa am aflat că nici cei care au salariul minim se pare că nu vor fi scutiți de un mic impozit”, a spus Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”.

Ministrul Educației a venit și cu o explicație. „Neavând posibilitatea să facem impozitul pe venitul global, pentru că nu este sistemul ANAF capabil să facă reducerea pe IVG, nu avem cum să venim cu impozit diferențiat de 10 si 0%”, a spus Liviu Pop.

În schimb, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a tras o concluzie, care sigur îi va „mulțumi” pe mulți dintre românii „beneficiari” ale acestor măsuri fiscale din partea Guvernului PSD.

„Aceste majorări (creșterea salariilor brute cu 50% în educație n.r.) ajung într-un fel, chiar dacă nu imediat, tot în resursele care într-un moment sau altul revin profesorilor, în sensul că, aceste majorări, dacă ajung în contribuția pentru pensie care se mărește, până la urmă profesorul sau respectivul cetățean, salariat va ajunge să fie beneficiarul acestor resurse. Nu imediat și acesta este principalul motiv al discuției”, a spus Ecaterina Andronescu.

Adică, mai pe românește, profesorii vor resimți majorarea salariilor… la pensie.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.