Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitori și modele de urmat! Ce este INTERZIS să faci în această zi!

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți pe 8 noiembrie, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești. Este o zi pe care Biserica o dedică îngerilor. Sfinții Îngeri sunt pomeniți și săptămânal, în fiecare zi de luni, dar și la fiecare Sfântă Liturghie.

A fost aleasă ziua a opta din luna a noua cum era la început, pentru că cifra 8 este simbolul vieții veșnice – iar ei aparțin veșniciei, iar pe de altă parte ne amintește de cele nouă cete îngerești, așezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri.

Sfânta Scriptură nu vorbește clar despre momentul apariției lumii îngerești din două motive: evreii, înclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor în rătăcirea idolatră a popoarelor vecine și că în cartea Facerii se urmărește numai înfățișarea începutului lumii văzute.

Sfinții Arhangheli sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil și Varahil, însă cei mai cunoscuți sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Numele Sfântului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El în limba ebraică, înseamnă cine este ca Dumnezeu?, iar numele Sfântului Arhanghel Gavriil, Gabriel în limba ebraică, înseamnă Dumnezeu este puterea mea.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a pus capăt căderii îngerilor răi; i-a vestit lui Lot pierirea Sodomei și Gomorei; i s-a arătat lui Iacov când fugea de mânia fratelui său Isav și a vrăjitorului Valaam, care dorea să blesteme poporul Israel; a adus moartea asupra celor întâi-născuți ai Egiptului, păzind în același timp viața celor întâi-născuți ai Evreilor; l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului; iar conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care vestește Nașterea Domnului, pe cea a Sfântului Ioan Botezătorul și a Maicii Domnului. El i-a tâlcuit prorocului Daniel viziunile. El a hrănit-o pe Fecioara Maria în Sfânta Sfintelor și tot el este cel care a prăvălit piatra de la ușa mormântului Domnului și a șezut deasupra ei.

Chipurile celor doi Arhangheli sunt pictate pe ușile altarelor bisericești – Sfântul Mihail este pictat pe ușa din nord, iar Sfântul Gavriil pe cea din sud.

Sfântul Arhanghel Mihail este zugrăvit în chip de oștean cu mantie, având în mână o sabie, semnul puterii, dreptății și judecății dumnezeiești. Sfântul Gavriil este pictat în haine de diacon cu stihar și orar, purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purității, al bucuriei și binecuvântării, pentru că el aduce omenirii vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Îngerii au menirea de a-i ajuta pe oameni să progreseze în cunoașterea lui Dumnezeu. În Canonul de rugăciune către toate puterile cerești, Îi cerem lui Dumnezeu: „Înconjoară-ne cu sfinții Tăi îngeri că prin mijlocirea lor fiind păziți și povățuiți, să ajungem la unirea credinței și la cunoașterea slavei Tale neapropiate”.

Deci, îngerii fac parte din planul de purtare de grijă a lui Dumnezeu față de lume. Ei ne sunt ocrotitori și modele de urmat. Să ne ajute Dumnezeu să trăim viața într-un mod curat și într-o ascultare deplină față de El, ca și noi să ne întărim în bine pentru totdeauna, asemeni îngerilor.

Avertisment extrem de important pentru toți creștinii ortodocși. Ce este interzis să facă de Sfinții Mihail și Gavril? În fiecare an, la 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavril, cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței care sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

În ziua de 8 noiembrie, este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Cine nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții, potrivit crestinortodox.ro. În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil, se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năpasnice.

La mulți ani celor ce poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.