Deputatul PSD Aurel Nechita este primul parlamentar care isi va pierde mandatul in 2013 in urma unei decizii definitive de incompatibilitate data de instanta.
Agentia Nationala de Integritate a constatat ca in perioada 12.05.2005 – 19.12.2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atat functia de deputat in Parlamentul Romaniei, cat si functia de Decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, incalcand, astfel, prevederile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, se arata intr-un comunicat remis presei.
Raportul de evaluare emis de ANI la data de 27.06.2011, prin care s-a constatat incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Aurel Nechita a ramas definitiv si irevocabil prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de Agentia Nationale de Integritate impotriva sentintei nr.339/31.10.2011 a Curtii de Apel Galati.
Agentia Nationala de Integritate a comunicat raportul de evaluare Camerei Deputatilor in vederea aplicarii sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie, si a interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice, in conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010.
De asemenea, potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, „persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.
Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.
In aceste conditii, deputatul PSD isi va pierde mandatul, lucru confirmat si de colegul sau de partid, senatorul PSD Toni Grebla.
Acesta a declarat la postul B1TV ca, in acest caz, Camera Deputatilor „va fi obligata sa se conformeze raportului ANI ramas definitiv”.
El a sustinut ca in acest caz nu se va mai intampla ceea ce s-a intamplat in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, (care a mai ramas cateva luni in parlament dupa decizia definitiva a Inaltei Curti, n.red.).
Senatorul jurist a enumerat patru diferente majore. Prima este aceea ca intre timp Curtea Constitutionala a dat o decizie care a „clarificat lucrurile”, iar cea de a doua ca a existat o „atentionare” in acest sens in raportul MCV pe justitie, dat publicitatii in luna ianuarie.
De asemenea, noii parlamentari au ajuns la o intelegere cu privire la subiectul incetarii mandatului unui parlamentar declarat incompatibil definitiv de instanta, ceea ce se reflecta si in modificarile la statut, dar si in faptul ca mandatul senatorului Mircea Diaconu a incetat pana la urma.
„Luam act de incetarea mandatului si declaram vancant prin hotarare a Camerei Deputatilor postul de deputat, urmand ca guvernul sa organizeze alegeri in 90 de zile”, a conchis Toni Grebla.
Si liderul de grup al deputatilor PSD, Marian Neacsu, a confirmat ca Aurel Nechita isi va pierde mandatul. „Nu ne vom opune(…) Din cate cunosc, dansul va opta pentru calitatea de medic si va renunta la mandat”, a declarat Neacsu.
In schimb, el nu si-a ascuns mirarea ca un deputat isi pierde un mandat castigat ulterior celui in care a fost gasit incompatibil. „Nici macar pe ultimul”, a punctat el, referindu-se la faptul ca Nechita a fost gasit incompatibil pentru perioada mandatului 2004-2008, iar de atunci a mai trecut si mandatul 2008-2012, acum fiind la cel de-al treilea.
„Nu cred ca este o situatie exterm de corecta, in viitor va trebui sa gasim solutii”, a adaugat deputatul PSD.