Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, a continuat seria de intalniri cu cetatenii din judetul Botosani pentru a discuta despre fiscalizarea argiculturii.
Joi, 14 februarie 2013, presedintele CJ a efectuat o vizita in comunele Sulita, Lunca, Todireni, Hlipiceni, Rauseni si Blandesti. El a fost insotit si de aceasta data de reprezentantii Camerei Agricole Judetene Botosani, ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, ai Directiei Agricole Botosani, ai APIA Botosani si ai ITM Botosani.
La Sulita, intalnirea a avut loc in incinta primariei, unde, in prezenta a aproximativ 80 de persoane, presedintele CJ a propus solutii la urmatoarele probleme ale comunitatii: intabularea terenurilor, delimitarea in piata a produselor autohtone fata de produsele din import, accesarea fondurilor europene cu ajutorul formelor asociative si a GAL-urilor si irigarea terenurilor.
Presedintele CJ a prezentat planuri pentru cresterea economica a comunei, activitatile vizate fiind agricultura, zootehnia, piscicultura si legumicultura. Acesta a incurajat increderea cetatenilor in asociatii si cooperative, aratand ca numai in acest mod de desfasurare a activitatii vor obtine o dezvoltare economica semnificativa. De asemenea, fermierilor li s-a promis ca se vor accesa programe pentru irigatii si se va incerca largirea zonei defavorizate, in asa fel incat, aceasta sa cuprinda si comuna Sulita.
La Hlipiceni, Rauseni si Lunca, in incinta caminelor culturale, in prezenta a peste 300 de cetateni ai celor trei comune, s-a discutat despre oportunitatile locale de dezvoltare, problema asigurarii culturilor, avantajele pe care le au fermierii din aceste comune datorita faptului ca fac parte din zona defavorizata, liberul acces in piete, impozitarea terenurilor agricole, intretinerea scolilor din comune. In comuna Hlipiceni s-a discutat si despre posibilitatea infiintarii unei fabrici de prelucrare a laptelui. Totodata, Florin Turcanu a promis si modernizarea drumului Rauseni – Calarasi – Libertatea.
Presedintele CJ a adus la cunostinta cetatenilor ca acestia vor fi informati trimestrial cu privire la noutati din domeniul agricol si zootehnic prin intermediul unei reviste care va fi distribuita gratuit fermierilor din judet. Acesta si-a afirmat din nou disponibilitatea permanenta in ceea ce priveste sprijinirea cetatenilor in rezolvarea problemelor pe care le au in orice domeniu de interes al acestora.
La Todireni si Blandesti, tot in incinta caminelor culturale, in prezenta a aproximativ 150 de persoane, s-a discutat despre lipsa normelor de aplicare cu privire la utilizarea pasunilor, diferenta nejustificata a impozitului dintre extravilanul urban si extravilanul rural, programul Fermierului, agricultura ecologica si despre cum se va imparti pasunea incepand de anul viitor. Presedintele CJ le-a sugerat fermierilor sa nu-si mai vanda terenurile si tinerilor sa-si indrepte atentia catre agricultura.
Florin Turcanu le-a pus in vedere celor prezenti ca fiscalizarea agriculturii a devenit oficiala, totodata clarificand punctual modificarile legislative ce vor intra in vigoare de la 1 februarie. Reprezentantii APIA, CAJ, DSV si DA si-au exprimat din nou disponibilitatea de a oferi oricand consultanta cetatenilor, invitandu-i astfel pe cei interesati la sediile institutiilor, unde vor gasi mereu usile deschise.