LILIANA MINCA: Educatia sexuala nu ar trebui sa se reduca la tehnica explicita a actului sexual

liliana minca - deputat pp-dd

Cu prilejul Zilei Bibliotecarului din Romania, marti, 23 aprilie 2013, deputatul PP-DD Liliana Minca, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati si membru al Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, va participa la Palatul Parlamentului la lansarea proiectului „SEXUL vs BARZA – prima platforma de educatie sexuala in format video pentru adolescenti”.

Educatia sexuala a tinerilor este una dintre marile carente ale actualului sistem de invatamant din Romania, iar tara noastra are printre cele mai ridicate rate din Europa la avorturi si sarcini nedorite la adolescente. Teme precum abuzul sexual sau infectiile cu transmitere sexuala sunt insuficient cunoscute in randul adolescentilor.

SEXUL vs BARZAwww.sexulvsbarza.ro – este o platforma online care cuprinde videoclipuri scurte de educatie sexuala, prin care adolescentii pot intelege mai bine subiecte precum sexualitatea, respectul fata de diversitate, dar si aspecte legate de corp, relatii si contraceptie.

Proiectul este sustinut de catre Asociatia FRONT si este castigator al Galei ReStart Romania 2012, un program al TechSoup Romania.

La lansarea proiectului vor participa elevi de liceu, profesori, parinti si bibliotecari, precum si alti factori de decizie.

Evenimentul are loc cu sprijinul direct al deputatului Liliana Minca, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.

Evenimentul este organizat in cadrul Programului Biblionet, in parteneriat cu TechSoup Romania si Fundatia Marie Stopes International Romania.

Platforma educationala SEXUL vs BARZA va fi sustinuta si promovata in peste 2.000 de biblioteci publice din Romania.

„Stim cu totii ca educatia sexuala a fost introdusa ca materie obligatorie in programa scolara incepand cu anul 2004. Prin urmare, mai timid sau mai transant, fara pudism sau cvasi-secret, cel putin de aproape 10 ani se face educatie sexuala in scoli. Cu toate acestea, dupa un deceniu de actiune directa sau indirecta asupra perceptiei tinerilor asupra sexualitatii, inca nu avem o metodologie clara in aceasta privinta. Incontestabil, educatia sexuala, ca disciplina scolara, dar si ca tema de discutie in familie, este un instrument de formare sau deformare. In functie de cum se face educatia sexuala, aceasta poate fi cu adevarat benefica sau dezastruoasa. Din aceasta cauza cred ca trebuie precizat transant ca educatia sexuala nu ar trebui sa se reduca la tehnica explicita a actului sexual, protejarea de anumite boli cu transmitere sexuala sau planificarerea sarcinii. Dincolo de aceste aspecte, care au importanta lor, cred ca in educatia sexuala ar trebui pus accentul mai mult pe disciplinarea sentimentelor si respectul fata de persoana cu care vrei sa imparti bucuriile trupesti. Pe buna dreptate, cineva spunea ca fara un reper moral, de multe ori educatia sexuala se poate transforma in antieducatie.

Dincolo de aceste aspecte, educatia sexuala nu trebuie considerata ca fiind apanajul medicilor specializati in planificare familiala, pe care multi tineri ii consulta doar cand se afla in impas. Sa nu uitam ca dreptul la educatie si implicit educatie sexuala este un drept consfintit prin articolul 26 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului inca din 1948. Tinerii si nu numai, minorii care de multe ori sunt victime ale abuzurilor sexuale, toti cetatenii Romaniei au dreptul la ingrijire medicala. Prin articolul 650 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate, inclusiv minorii care au implinit varsta de 16 ani au dreptul sa acceseze serviciile de sanatate sexuala si a reproducerii fara consimtamantul parintilor. De asemenea, nu trebuie sa uitam si ca legislatia in vigoare reglementeaza dreptul la confidentialitate.

In calitate de deputat, presedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse, am semnat propunerea legislativa initiata de catre colegul meu, deputat al PP-DD, domnul doctor Tudor Ciuhodaru de la Vaslui. Prin aceasta propunere legislativa am cerut modificarea si completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale. In acest sens, am cerut ca la toate nivelurile sistemului national de invatamant preuniversitar sa se includa obligatoriu ore de educatie pentru sanatate. Cred ca este o propunere de bun augur, mai ales ca educatia sexuala nu poate fi disociata de educatia pentru sanatate.

In concluzie, cred ca educatia sexuala trebuie sa cuprinda metode si instrumente de promovare a ideii de dorinta si consimtamant, de responsabilitate in actul sexual si nu trebuie sa fie doar o lectie despre confortul propriului corp sau eliminarea inhibitiilor”, a declarat Liliana MInca, deputat PP-DD in Colegiul Saveni.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.