MINISTERUL SĂNĂTĂŢII a retras documentul cu reguli pentru deschiderea şcolilor în septembrie!

Regulile care vor fi respectate din toamnă în scoli rămân neclare. Elevii ar trebui să se întoarcă la şcoală în septembrie şi să respecte anumite măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, însă documentul cu recomandări de la Ministerul Sănătăţii a fost retras de pe site-ul instituţiei.

Recomandările ministerului şi Institutului de Sănătate Publica erau ca şcoala să înceapă cu cel mult 15 elevi în clase şi cu ore de 30 de minute. Săptămână trecută, însă, documentul a fost retras.

Autorităţile au anunţat că documentul de lucru era vechi şi nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală şi, prin urmare, nu a fost aprobat. Totuşi, ulterior, ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru, a declarat la Digi24 că l-a pus în consultare şi pentru Ministerul Educaţiei.

„Am pus pentru consultare şi pentru opinia publică, pentru Ministerul Educaţiei nişte reguli pentru la toamnă. Evoluţia acestei veri ne va da şi o serie de măsuri în toamnă. Vrem ca la 15 septembrie să se deschidă anul şcolar în condiţii cvasi-normale. Ține foarte mult de perioada de vară”, a spus Nelu Tataru, pentru Digi24. 

Reguli impuse elevilor din septembrie

Documentul retras presupunea ca programul şcolilor trebuie organizat astfel încât să evite aglomeraţia. Orele de începere a programului trebuie să fie diferite pentru fiecare ciclu, iar pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru că elevii să aibă timp să meargă la toaletă fară să stea prea aproape unul de altul.

În fiecare clasă vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre aceştia va avea un spaţiu de siguranţă de 4 metri pătraţi. Acelaşi spaţiu trebuie rezervat şi profesorului.

Fiecare şcoală va avea o persoană care va coordona activităţile pentru prevenirea răspândirii virusului.

Copiii ar trebui să stea la şcoală cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie să depăşească 30 de minute.

Elevii din ciclul primar vor trebui supravegheaţi în pauze ca să nu se apropie, îmbrăţişeze sau să se atingă.

În fiecare instituţie vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma să se aplice inclusiv în curţi.

Copiii vor fi distribuiţi în clase la începutul anului şcolar şi nu vor mai putea fi mutaţi, în nicio împrejurare. Contactul între două grupuri astfel formate va fi evitat.

Nu va fi permisă funcţionarea cluburilor şcolare sau organizarea de activităţi, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii.

Orele de educaţie fizica trebuie să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal şi baschet în aer liber.

Fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. Cu excepţia portarului, nimeni nu are voie să atingă mingea cu mâna, astfel ca repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie şi vor arunca la coş pe rând.

La o primă vedere, toate aceste reguli vor fi foarte greu, dacă nu imposibil de respectat. Chiar şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a recunoscut că „infrastructura şcolară la acest moment nu oferă posibilitatea distanţării”. Ea a menţionat că se încearcă găsirea de soluţii în acest sens, sau de punere în practică a unor soluţii adoptate deja de alte state europene.

Rămâne de văzut dacă se vor găsi soluţii pentru punerea în practică a acestor recomandări, în condiţiile în care, în multe şcoli, spaţiul este insuficient. Există unităţi de învăţământ în care elevii învăţau deja în trei schimburi înainte de pandemie, iar zilele de cursuri se încheiau chiar şi la ora 20.00. Prin urmare, pentru aceşti elevi va fi imposibil să fie repartizaţi în număr mai mic în clase.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.