Fermierii care doresc sa modifice cererea initiala de plata pe suprafata se pot adresa Centrului Judetean al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA).
Doar ca formulare de modificare vor fi primite si inregistrate in baza de date IACS numai pentru fermierii care pot face dovada dreptului de utilizare pentru suprafetele modificate si pentru perioada de depunere legala a cererii. Modificarile pot fi operate fara penalitati pana la data de 31 mai.
„Precizam ca penalitatea se aplica doar suprafetei modificate dupa acest termen. Toate formularele de modificare care vor fi depuse de fermieri incepand cu 1 iunie 2013 sunt considerate inadmisibile (neacceptate la plata). Modificarea Cererii unice de plata pe suprafata se poate face din initiativa fermierului prin completarea Formularului M1- Schimbarea declaratiei de suprafata pentru anul 2013”, precizeaza Ioan Serediuc, purtatorul de cuvant al APIA Botosani.
Prin acest formular se poate: mari suprafata unei parcele deja declarate; mari suprafata unei subparcele deja declarate; schimba cultura – diviza parcela in subparcele; numarul blocului fizic, daca fermierul nu a fost notificat de APIA cu privire la erori sau nu a fost supus controlului pe teren; schimba parcelele pentru care se solicita un tip de pachet de agro-mediu, aceasta mentiune fiind valabila pentru pachetele 1, 1.2, 3.1, 3.2, 4, 5, 6, 7.
Totodata, se poate modifica suprafata unei parcele deja adaugata, prin completarea Formularului M2. Prin acest formular se pot adauga: una sau mai multe parcele individuale, declarata(e) ulterior depunerii cererii initiale, inclusiv parcele pentru care se solicita sprijin pentru masurile 211, 212, 214; pachetul odata cu parcela noua; pachetul pentru parcela deja declarata.
Un alt formular prin care pot fi operate modificari este Formularul M3 – Retragerea unei/unor parcele sau unei parti dintr-o parcela, pachetul de agro-mediu din declaratia de suprafata (retragere partiala de suprafete). In acest caz, se va specifica clar motivul retragerii care se justifica prin documente. Modificarile prin acest formular pot fi realizate oricand, mai putin in situatiile in care fermierul a fost informat cu privire la neregulile din cererea sa de sprijin, respectiv cand a fost instiintat cu privire la intentia APIA de a efectua un control pe teren sau in cazul in care controlul la fata locului a scos in evidenta anumite nereguli.
In ceea ce priveste Declaratie de retragere totala a suprafetei din cererea unica de plata 2013, aceasta trebuie sa fie completata in toate campurile, iar motivarea sa fie clara si pertinenta conform documentelor doveditoare ce trebuie prezentate.
„De asemenea, potrivit legii, modificarea Cererii unice de plata pe suprafata se poate face din initiativa autoritatii, caz in care solicitantul va fi notificat de APIA privind erorile depistate in cerere, pe care trebuie sa le clarifice in termen de 10 zile lucratoare. Acest termen se va calcula incepand cu data la care fermierul a semnat confirmarea de primire, confirmare ce va fi anexata dosarului cererii”, mai anunta reprezentantul APIA.