Potrivit nutritionistilor, cartofii, pe langa pretul relativ scazut, sunt exceptionali si datorita continutului lor ridicat de minerale, vitamine si fibre, relateaza un studiu publicat in revista Plos One.
Nutritionistii si expertii de la Universitatea Washington (WU) spun ca legumele ar trebui sa aiba un loc special pe masa, si nu este necesar ca acestea sa fie intotdeauna aceleasi, dar mai presus de toate nu este necesar sa fie si cele mai scumpe.
Un exemplu il reprezinta cartofii care sunt un bun compromis intre economisire si oferta. Unde „oferta” inseamna ceea ce pot oferi in materie de nutritie si sanatate.
Dr. Adam Drewnowski si colegii sai de la WU, au elaborat un profil pe care il considera ideal privind 98 de tipuri de legume, analizand combinatia profilului nutritional cu pretul de achizitie. Dupa aceasta analiza a fost creat un „indice de accesibilitate” in functie de elementele nutritive pe care le contin si costul unitar.
Cele aproape o suta de legume au fost apoi, de asemenea, impartite in cinci subgrupe in functie de culoare (verde inchis, rosu, portocaliu…) si tipul (legume, alimente cu amidon si altele).
Rezultatele studiului au fost publicate in revista Plos One si relateaza ca, in ceea ce priveste cantitatea de nutrienti, vor castiga legumele de culoare verde inchis. Dintre toate legumele, acestea contin cel mai mare numar de substante benefice si pot concura cu toate celelalte.
Dar cartofii, au munitie in plus: ofera una dintre cele mai mici optiuni de cost in schimbul a patru elemente nutritive cheie, inclusiv potasiu, fibre, vitamina C si magneziu. Alaturi de acestia, s-a clasificat fasolea verde care este o sursa de potasiu si fibre, insa nu la fel de mult ca si cartofii.
„Capacitatea de a identifica legume bogate in substante nutritive, dar in acelasi timp economice pentru familii, este destul de importanta. Si, atunci cand vine vorba de nutritie la preturi accesibile, este greu sa invingi cartofii”, spune dr. Adam Drewnowski.
Studiul, care a fost finantat de catre US Potato Board din SUA, se adauga la baza de date existente deja de la Stiinta de Nutritie, care sprijina utilizarea de cartofi intr-o dieta sanatoasa.
Cartofii nu au multe calorii, de exemplu, un cartof mijlociu contine doar 110 calorii/portie. El nu contine sodiu (foarte important pentru a nu creste tensiunea arteriala) si colesterol. In ceea ce priveste potasiul, de obicei, suntem tentati sa luam in considerare bananele, dar in cazul in care o banana contine aproximativ 450 de grame de potasiu, cartoful contine 620 de grame. In final, cartofii furnizeaza aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C.