Noile reguli pentru deschiderea anului școlar (Vezi Ordinul)

În localitățile cu incidența peste 6 la mie, toți elevii fac ore online chiar dacă sunt vaccinați, indiferent de ciclul de învățământ. Rămân astfel deschise doar creșele și grădinițele. Dacă un copil de clasa a VI-a sau mai mic este depistat pozitiv, toată clasa face ore online. La clasele mai mari, pot continua cursurile față în față elevii vaccinați.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor, pe data de 13 septembrie.

Astfel, la o incidență a cazurilor Covid de până la 6 la mie, toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică. Peste acest prag, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, urmând să treacă la cursuri online, cu excepția învățământului special.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minimum un metru între elevi. De asemenea, elevii și personalul școlilor vor purta mască în permanență în interior, iar măștile recomandate sunt cele de uz medical, însă vor fi permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Festivitățile de deschidere a anului școlar vor fi limitate la o oră și jumătate.

Principalele declarații ale Ministrului Educației:

  • Am elaborat un ordin comun între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, cu privire la redeschiderea anului școlar și la modul de funcționare a școlilor.
  • Scenariile stabilite: Până la incidența de 6 la mia de locuitori, toate școlile, grădinițele funcționează cu prezență fizică. După depășirea incidenței, rămân deschise creșele și grădinițele. Școlile trec în online, cu excepția învățământului special.
  • După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui.
  • Peste incidența de 6 la mie, toți elevii intră în online, indiferent de ciclu și dacă sunt vaccinați. Singura excepție, învățământul special. Repet, intră în online atât elevii vaccinați, cât și cei nevaccinați.
  • Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.

Principalele declarații ale Ministrului Sănătății:

  • Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special.
  • Referitor la testarea în școli și la măsurile pentru apariția unui caz pozitiv, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative.
  • Pentru părinții care refuză testarea copiilor în ziua 8, elevii se pot întoarce la școală în ziua 14.
  • Pentru învățământ liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta. Masca nu este obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a școlii. Aceste festivități pot dura cel mult o oră și jumătate, deoarece va exista aglomerație.

CITEȘTE Ordinul comun pentru anul școlar 2021-2022!

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.