Industria textilă: Muncă multă, salarii mici

Numărul angajaților din confecții scade de la an la an din cauza salariilor mult prea mici dar și a volumului mare de muncă. Multe persoane preferă să fie șomer decât să lucreze în acest domeniu.

Industria textilă din România trece printr-o perioadă grea. Lipsa acută de personal poate pune lacătul pe multe astfel de afaceri, mai ales după pandemie, când fabricile au înregistrat pierderi uriașe din cifra de afaceri. Angajatorii caută muncitori calificați în confecții, dar angajații nu apar din cauza salariilor mult prea mici. Astfel, mulți se orientează către alte domenii, fie preferă să fie șomeri.

Forța de muncă începe treptat să îmbătrânească. Școlile profesionale nu vin din urmă cu tineri pregătiți să intre în câmpul muncii, drept urmare, în confecții, angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de personal. Din această cauză, mulți salariați sunt pensionari reintegrați pe piața muncii.

Salariul mediu pentru un muncitor calificat în industria textilă este de până la 2.200 de lei. Din acest motiv, foarte mulți preferă să caute locuri de muncă mai bine plătite ori să treacă în barca șomerilor.

În ultimii 13 ani, numărul salariaților din industria textilă din România aproape s-a înjumătățit. De la circa 45.000 în 2008 la 25.000 în 2020. În această vreme, la finalul lunii iunie a acestui an, la noi s-au înregistrat peste 260.000 de șomeri.

Fondatoarea ONG-ului „Haine curate”, jurnalista Laura Ștefănuț, a declarat pentru Europa Liberă că, fără a generaliza, și pe baza experienței din anii în care a urmărit acest subiect, este o nevoie reală de ajutor pentru „mulți muncitori care se află în situații de exploatare, nu au pârghii să își ceară drepturile, iar dacă încearcă să o facă sunt vulnerabili la concedieri sau intimidări. Oricum sunt plătiți cu salariul minim, în general, care e cu mult sub ceea ce ar fi necesar pentru a trăi de la o lună la alta”.

Aceasta a menționat că printre situațiile concrete întâlnite în fabrici se află neplata orelor suplimentare, leșinuri din cauza epuizării sau a căldurii, dar și momente în care angajații sunt hărțuiți și jigniți.

Industria textilă produce în cea mai mare parte pentru export și asigură aproximativ 10% din exporturile României. Acest domeniu a fost unul dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, iar analiza Ziarului financiar a devoalat că „în pandemie, numărul de croitori și pantofari a scăzut cu aproape 35.000 și businessul fabricilor de îmbrăcăminte și încălțăminte a pierdut 3,7 mld.lei”.

Un studiu Coface, realizat în luna august 2021, arată că, în primele șase luni din 2021, în România, s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolvență.

„Cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, care a înregistrat o rată a insolvențelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de 3 ori peste media la nivel național”, se mai arată în studiul Coface.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.