Consiliul Judeţean Botoşani a alocat peste 2,5 milioane de euro pentru consolidarea digului de la depozitul regional de deşeuri de la Stăuceni, afectat de o alunecare de teren, a declarat vicepreşedintele CJ, Dorin Birta.
Acesta susţine că gravitatea situaţiei impune adoptarea unor măsuri urgente de intervenţie la structura digului, confirmând că amânarea lucrărilor ar putea genera un accident ecologic, prin deversarea în pânza freatică şi în pârâul Burla a unei cantităţi de peste 10.000 de metri cubi de levigat, existentă în acest moment în depozitul de la Stăuceni.
„După cum spune şi expertiza şi contra-expertiza la digul de la depozit, situaţia este destul de gravă şi mă refer aici la alunecarea de teren care s-a produs. Noi CJ, tocmai din acest motiv, am luat decizia să intervenim cât mai urgent pentru a stabiliza acest dig (…) Noi, CJ, am arătat că dorim să intervenim cât mai repede într-o situaţie de urgenţă. Nu stăm să analizăm acum, în acest moment, cine e vinovatul, ci încercăm doar rezolvarea problemei. Vinovaţii vor răspunde. E foarte clar”, a afirmat Dorin Birta.
Vicepreşedintele CJ precizează că lucrările de consolidare a digului nu pot avea loc fără evacuarea a cel puţin jumătate din totalul cantităţii de levigat. Din acest motiv, CJ vrea să aloce 375.000 de euro pentru achiziţionarea unei instalaţii moderne de tratare a levigatului.
„Pentru a putea stabiliza versantul, digul, noi avem nevoie să eliminăm şi levigatul într-o cantitate mare, măcar jumătate, pentru a nu pune presiune pe dig. În momentul de faţă nu avem scurgeri sau infiltraţii de levigat din groapa de gunoi. Noi am cerut situaţie de urgenţă pentru a putea scoate levigatul cât mai rapid, pentru a aduce o instalaţie de mici dimensiuni care are o capacitate de tratare, cu două substanţe de neutralizare, de 200 metri cubi, dar pentru a putea investi în această instalaţie şi în acest procedeu ne trebuie o procedură rapidă. Fără a elimina din depozit legivatul, stabilizarea digului ar fi o problemă”, a mai spus Dorin Birta.
Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a atras, anterior, atenţia asupra riscului unui accident ecologic în zona depozitului regional de deşeuri de pe raza comunei Stăuceni. El a declarat, într-o conferinţă de presă, că există pericolul ca peste 10.000 de metri cubi de levigat să se scurgă în pânza freatică, dar şi în pârâul Burla, din cauza unor alunecări de teren, care au afectat zona.
„În zona bazinului de depozitare a levigatului există o alunecare de teren care se vede cu ochiul liber. Părerea specialiştilor este că din acumulare, din staţia de depozitare, legivatul se infiltrează şi pune în pericol acel dig. Riscul este ca, în momentul în care nu se intervine cu o stabilizare a acelui versant, acel bazin ori să se încline, ori să se deplaseze şi atunci tot levigatul care este în el să se ducă în pânza freatică şi automat în toate acumulările de apă”, a afirmat Dan Nechifor.
Acesta susţine că situaţia este generată, în principal, de „exploatarea necorespunzătoare” a depozitului de deşeuri, dar şi a faptului că staţia de osmoză achiziţionată de Consiliul Judeţean, care este proprietarul depozitului, este subdimensionată.
Garda de Mediu a cerut operatorului privat de la depozitul de deşeuri, dar şi proprietarului acestuia să adopte, până la 31 decembrie, un set de măsuri pentru evitarea unei situaţii de mediu foarte grave.
Printre măsurile impuse se numără „evacuarea amestecului de levigat şi concentrat existent la baza celulei de depozitare, executarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care se afla amplasamentul depozitului, asigurarea unei expertize privind etanşeitatea corpului depozitului în zona acumulării de levigat şi luarea de măsuri imediate de refacere, precum şi monitorizarea indicatorilor impuşi pentru calitatea apei freatice şi apele pluviale descărcate”.
La rândul său, Agenţia pentru Protecţia Mediului a transmis o notificare către operator şi către proprietarul depozitului potrivit căreia, în cazul în care măsurile impuse de Garda de Mediu nu vor fi îndeplinite, autorizaţia de funcţionare va fi suspendată.
Depozitul regional de deşeuri de la Stăuceni a fost dat în folosinţă în 2016. El a fost construit în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.