Multi dintre asistentii plecati la munca in strainatate ar putea sa isi piarda contractul de munca in spitalele din tara, chiar daca sunt in concediul fara plata de un an, drept prevazut in contractul colectiv de munca al cadrelor medicale.
La unele spitale judetene acest drept pare sa se zdruncine din cauza ca „posturile sunt blocate” in conditiile in care se vorbeste de o criza majora de cadre mediale in sistemul sanitar romanesc.
La Spitalul Judetean „Mavromati” din Botosani au inceput infruntarile dintre sindicat si conducerea spitalului pe seama acestui drept al angajatilor.
Reprezentantii Sanitas spun ca sunt zvonuri ca nu se vor mai acorda astfel de concedii si trebuie clarificata aceasta problema.
„Este dreptul fiecarui angajat, stipulat in contractul colectiv de munca, de a beneficia de un concediu fara plata de pana la un an pentru diverse probleme personale, drept care nu le poate fi luat salariatilor. Si nici nu poti desface contractul de munca al angajatului care se afla in acest concediu. Legea nu permite acest lucru si trebuie clarificata aceasta problema cu conducerea unitatii mediale”, a declarat Lia Temciuc, liderul Sanitas din cadrul Spitalului Judetean „Mavromati.
Se vehiculeaza diverse cifre pentru numarul de persoane plecate la munca in strainatate prin concedii fara plata de un an de zile. Conducerile spitalelor vin cu niste cifre, iar ,de partea cealalta, sindicatele au alte cifre.
De exemplu, la Spitalul Judetean „Mavromati”, conducerea unitatii vorbea, zilele trecute, de peste 80 de persoane plecate la munca in strainatate si care au locurile rezervate, iar sindicatul Sanitas declara ca nu ar fi decat vreo 20 de persoane.
Si sefii Consiliului Judetean, in a carui administrare este spitalul, afirmau recent ca ar fi blocate multe posturi din cauza angajatilor, asistenti si infirmieri, care muncesc in strainatate, iar unii dintre acestia ar avea deja depasit termenul de un an de concediu.
In opinia vicepresedintelui CJ Gheorghe Sorescu, asistenta medicala acordata pacientilor in spital ar avea de suferit din cauza numarului mare de cadre medicale care au plecat sa munceasca in straintate, beneficiind de concediu fara plata si blocand posturile respective.
Declaratiile sefilor CJ au mers pana la a da de inteles ca nu ar fi exclusa desfacerea contractelor de munca pentru unele persoane care tin astfel blocate posturile in spital.