Dolarul a atins minimul ultimelor 5 luni

Leul a început cea mai scurtă săptămână de tranzacționare din acest an cu o ușoară scădere față de euro, dar s-a apreciat față de celelalte valute majore.

Cursul euro a crescut de la 4,9250 la 4,9266 lei. În cursul dimineții a fost atins în Asia un minim de 4,901 lei, însă transferurile din piața locală se realizau în culoarul 4,919-4,928 lei.

Moneda națională și BNR se vor afla sub presiune și următoarele luni, în condițiile menținerii inflației la valori din două cifre, evoluție provocată de creșterea prețurilor la energie și războiul din Ucraina. Astfel, managerii care au participat la ancheta conjuncturală din luna noiembrie realizată de INS, estimează creşterea accentuată a preţurilor în comerţ, în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Indicii ROBOR au continuat să se apropie de pragul de 7,75% al dobânzii pentru facilitatea de creditare (rata lombard) la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR, în cazul în care se confruntă cu probleme de lichiditate.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la începutul acestei săptămâni de la 7,85 la 7,82%, minim care nu a mai fost atins din data de 27 iulie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 8,04 la 8,02%, minim începând cu 28 iulie, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,27 la 8,26%.

Moneda europeană s-a apreciat față de cea americană, la 1,0341-1,0497 dolari, valori maxime ale ultimelor cinci luni. Ea a profitat de intenția BCE de a majora și anul viitor dobânda sa de referință pentru a face față inflației dar și de situația încordată din China, unde s-au înmulțit protestele împotriva politicii zero Covid.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,7278 la 4,7043 lei, minim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui iunie.

Săptămâna aceasta, investitorii vor fi influențați de datele referitoare la ocuparea forței de muncă din Statele Unite, care vor fi publicate vineri, cât și de discursul de miercuri al președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, în fața comisiilor Congresului american, care ar putea clarifica ritmul și mărimea creșterilor dobânzii de politică monetară.

Euro s-a apreciat și față de moneda elvețiană iar cursul acesteia a scăzut la 4,9892 lei, minim al ultimelor două săptămâni. O evoluție identică a avut și lira sterlină a cărei medie a coborât la 5,6863 lei.

Deprecierea monedei americane a majorat cererea de metal galben care a urcat la 1.749-1.763 dolari/uncie, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să crească marginal la 266,5349 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 408,30 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,6835 zloți/euro.

Neîncrederea continuă să submineze piața criptomonedelor, care nu a mai profitat, ca de obicei, de deprecierea dolarului. Bitcoin scădea lunea aceasta la 16.052-16.475 dolari iar ether la 1.158-1.196 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.