A doua ședință de scădere pentru euro

Leul a avut o ședință de apreciere față de principalele valute, excepție făcând dolarul american, după ce cursul euro a atins vinerea trecută maximul istoric de 4,9783 lei.

Tranzacțiile de marți se efectuau într-un culoar îngust, 4,969-4,973 lei, astfel că media monedei unice a scăzut de la 4,9780 la 4,9710 lei.

Dobânzile interbancare s-au menținut pe o pantă descendentă și sub nivelul ratei de politică monetară a BNR care este de 7%. 

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,58 la 6,56%, nou minim al ultimelor aproape 11 luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 6,67%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a coborât de la 6,87 la 6,86%.

Dacă sistemul bancar european a făcut până acum față cu bine creșterii dobânzii de politică monetară, excepție făcând Elveția unde Credit Suisse nu a rezistat la valul de retrageri de numerar și a fost preluată de UBS, semne negative pe termen mediu vin din partea companiilor din zona euro. Există riscul ca în următorii doi-trei ani unii dintre debitori să nu poată rambursa creditele luate în perioada cu dobânzi mici, ceea ce va dezechilibra lupta cu inflația și pericolul de recesiune. O astfel de evoluție se va reflecta negativ și asupra economiei românești, implicit a cursului de schimb.

Recent, președintele BCE a semnalat perspectiva menținerii dobânzii la valori ridicate pentru a contracara presiunile inflaționiste.

Reapariția pariurilor puse pe menținerea de către Rezerva Federală a dobânzilor la un nivel ridicat, au depreciat euro la 1,0770-1,0821 dolari, valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui martie. Aceasta a făcut ca media dolarului american să urce la 6,9096 lei.

Deprecierea francului elvețian și a lirei sterline față de moneda unică a condus la scăderea cursurilor la 5,1176 lei, respectiv 5,7089 lei.

Metalul galben a scăzut la 1.955-1.964 dolari și a împins prețul gramului de aur în jos la 290,2084 lei. În regiune, media monedei poloneze se aprecia la 4,4981 zloți/euro, în timp ce a celei maghiare se deprecia la 376,74 forinți/euro.

Bitcoin recupera din terenul pierdut luni, când a scăzut până aproape de 26.500 dolari, și creștea la 26.809-27.460 dolari. La rândul său, ether urca la 1.816-1.870,5 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.