Meteorologii au anunțat Cod Roșu de caniculă, marți și miercuri, în București, în județele din sudul și din sud-estul țării. Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică Cod Galben.
Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă marți, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Tot marți este valabil și un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei. Cod Galben în restul țării.
Pentru miercuri, ANM a emis o avertizare Cod Roșu de caniculă pentru județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București. Se vor înregistra, de asemenea, temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Totodată, meteorologii au emis și un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Cod Galben de caniculă în județul Botoșani
În zilele de 25 și 26 iulie, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică Cod Galben.
Este anunțat un val de căldură și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.
Pentru a trece cu bine de această perioadă caniculară, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
- efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
- evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
- purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
- consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
- mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;
- păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia. Dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
- nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.