Cel mai frumos derby din Anglia

Sunt puține evenimente sportive mai dramatice decât un derby de fotbal, cele mai multe derby-uri se caracterizează prin rivalitate și un grad maxim de intensitate.

Nu de puține ori se adaugă tensiuni religioase, politice sau sociale, astfel încât un număr semnificativ de derby-uri, din păcate, au un mare potențial de ură și violență.

În acest articol vă prezentăm cel mai frumos derby din Anglia, în care ura și violența nu au loc.

Everton vs. Liverpool

Probabil cel mai pașnic derby din lume, și anume derby-ul Merseyside între Liverpool FC și Everton FC. În Anglia – patria fotbalului – acest derby este numit afectuos „Friendly Derby” și nu fără motiv.

Deși istoria ambelor echipe a fost marcată de tensiuni, întotdeauna s-a păstrat o abordare corectă și amabilă în cadrul rivalității urbane. Acest meci este ceva special și dacă dorim să pariem pe derby-ul englez putem face asta pe toate pariurile posibile. Agențiile de pariuri oferă toate tipurile de pariuri sportive.

Termenul „Friendly Derby” a apărut și pentru că majoritatea familiilor din Liverpool sunt atât suporteri ai Liverpool FC, cât și ai Everton FC – nu există practic o concentrare a fanilor în anumite medii, zone ale orașului sau straturi sociale. Orașul este un amestec colorat de fani ai Reds și ai Blues – ai Liverpool și Everton. Este vorba cu adevărat doar despre aspectul sportiv – violența și ura nu au loc în Derby-ul Merseyside.

FC Everton

A existat înainte de FC Liverpool și, prin urmare, este cea mai veche echipă a orașului. Clubul a fost fondat în 1878 și, cu excepția unui singur an în liga secundă, Everton, ca membru fondator al Football League, este clubul din Anglia cu cei mai mulți ani în cea mai înaltă ligă engleză! Originea lui Everton la sfârșitul secolului al XIX-lea vine de la activitățile sportive ale unei comunități bisericești.

John Houlding joacă un rol important și pentru înființarea FC Liverpool. A fost președinte al clubului Toffees pentru mult timp și a adus clubul la Anfield mult înainte de apariția FC Liverpool.

În 1888, FC Everton a fost unul dintre cele 12 cluburi fondatoare ale noii ligi de fotbal din Anglia – iar în 1890/91 a urmat deja primul campionat din istoria clubului.

Totuși, acest campionat este paradoxal și începutul istoriei FC Liverpool, pentru că John Houlding a decis să crească chiria în Anfield. Oficialii Everton nu au fost de acord cu acest lucru, așa că s-au certat. Houlding a fondat propriul său club după ce Everton a fost alungat din Anfield: FC Liverpool, care astfel a apărut oficial pentru prima dată în 1892. În acest proces, Liverpool a preluat mulți membri ai clubului Everton care nu au plecat cu echipa.

Primul derby

A avut loc în sezonul 1894/95, pe care Everton l-a câștigat cu 4-0. Everton a fost de nouă ori campioană a Angliei (de cinci ori înainte de al Doilea Război Mondial). Ultima oară când au câștigat titlul a fost în 1985 și 1987 – așa că așteaptă de aproape 30 de ani pentru al 10-lea titlu.

Cu cinci victorii în FA Cup și nouă succese în Super Cup, au realizat multe la nivel național. Dar cel mai mare succes internațional l-au obținut în 1985, în anul în care au devenit și campioni, cu o victorie de 3-1 în finala Cupei Cupelor împotriva lui Rapid Viena.

În același an, a avut loc catastrofa de la Heysel, când suporterii Liverpool au provocat panică în finala Cupei Campionilor Europeni, ducând la prăbușirea unui zid și uciderea a 39 de fani, majoritatea italieni. Ca urmare, toate cluburile engleze au fost interzise la competițiile internaționale pentru cinci ani, astfel încât Everton, în ciuda campionatelor din 1985 și 1987, nu a putut participa în Cupa Campionilor Europeni. Everton nu a mai atins clasa pe care o avea în anii 1980.

În prezent, este un club de mijlocul clasamentului bun, dar nu poate concura cu echipele de top – distanța între Everton și echipele de vârf din Anglia este prea mare.

FC Liverpool

Așa cum am menționat deja, a fost fondat de Houlding în Anfield. La începutul istoriei clubului, managerul de atunci McKenna a recrutat mulți jucători din Scoția.

Liverpool a promovat pentru prima dată în prima ligă în 1894/95, dar a retrogradat imediat. A urmat promovarea directă și stabilirea în fotbalul profesionist.

În 1901, Liverpool a sărbătorit prima dintre cele 18 campionate. Al doilea campionat a urmat în 1906. Până în anii 1960 au urmat alte campionate, dar și alte retrogradări. Din 1962, Liverpool se află neîntrerupt în prima ligă.

Prima fază de succes a istoriei clubului a avut loc în anii 1960. Apoi, în 1976/77, Liverpool a câștigat pentru prima dată și Cupa Campionilor Europeni, cu un 3-1 în finală împotriva Borussiei Mönchengladbach. Acest trofeu a fost apărat în anul următor, când au învins Club Brugge cu 1-0 în finală.

În anii următori, Liverpool a devenit din nou campioană, cucerind al treilea titlu în Liga Campionilor în sezonul 1980/81 cu un 1-0 împotriva lui Real Madrid.

Următorul câștig al Cupei Campionilor Europeni a venit în 1983/84, când au jucat 1-1 împotriva celor de la AS Roma, dar au câștigat la loviturile de departajare cu 4-2.

Afinitatea FC Liverpool pentru echipele italiene a fost evidențiată prin al cincilea titlu Champions League câștigat în sezonul 2004/05. A fost unul dintre cele mai memorabile finale ale Ligii Campionilor, dacă nu chiar cel mai memorabil. AC Milan, marea favorită, a condus cu 3-0 înainte de pauză prin golurile lui Maldini și dubla lui Hernan Crespo. Însă Gerrard, Smicer și Alonso au întors jocul în doar șase minute în a doua repriză, ducând scorul la 3-3, urmat de prelungiri și lovituri de departajare, unde Liverpool a câștigat din nou.

Cu cinci victorii în Liga Campionilor, trei victorii în UEFA Cup (1973 împotriva lui Mönchengladbach, 1976 împotriva lui Brugge și 2001 împotriva lui Alaves), și trei Supercupe europene, Liverpool rămâne una dintre cele mai de succes echipe în fotbalul profesionist. La această impresionantă colecție de titluri se adaugă și șapte cupe FA!

În prezent, Jürgen Klopp este antrenorul FC Liverpool. Germanul a readus succesul pe Anfield Road. Ambele cluburi sunt situate în nordul orașului, fiind practic vecine. Această apropiere a unit cele două echipe în loc să concureze pentru supremația zonei nordice a orașului. Statistic vorbind, orașul Liverpool, cu 27 de campionate câștigate, este chiar cel mai de succes oraș din întreaga Anglie.

Bilanțul Derby-ului

După mai mult de 200 de jocuri bilanțul vorbește în favoarea celor de la Liverpool și, de fapt, FC Liverpool este neînvinsă în 11 derby-uri consecutive împotriva lui Everton, cu patru victorii și șapte egaluri! Deși egalul în statisticile generale pare neînsemnat, în ultimii ani au avut loc numeroase împărțiri de puncte (și în ultimele 7 jocuri chiar 6 egaluri). De aceea, posibilitățile de pariere sunt greu de dedus, deoarece atât la numărul de goluri, cât și la bilanțul general și la alte statistici, nu se găsesc particularități. Pentru ponturi bune pariorii trebuie să citească ghiduri de pariuri pentru începători sau strategii de pariere.

Friendly Derby își face pe deplin cinste numelui – ură, violență și concurență acerbă nu au practic loc aici, deși înființarea FC Liverpool a determinat mutarea lui Everton din Anfield și, deși catastrofa de la Heysel, provocată de huliganii lui Liverpool, i-a interzis lui Everton să participe de două ori la Cupa Campionilor Europeni în cei mai buni ani ai săi.

Acest derby prestigios este unul dintre cele mai vechi și frecvente derby-uri din lume – și, în ciuda tuturor fricțiunilor din istoria cluburilor, un adevărat exemplu de comportament respectuos între suporteri și de respect reciproc al culturilor cluburilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.