Ediția de anul trecut au fost invitați scriitorul botoșănean Mircea Oprea, cu lansarea volumului de aforisme Subversiv, și pe artistul plastic botoșănean Liviu Șoptelea, a cărui expoziție Dincolo de culori a fost vernisată cu acest prilej.
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu derulează începând cu anul 2022, în data de 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii. Prima ediție, organizată pe 15 februarie 2022, a fost dedicată lui Titu Maiorescu (n. 15 februarie 1840 – d. 18 iunie 1917), personalitate reprezentativă pentru cultura română a sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. Vernisarea expoziției de documente, în original și reproduceri, Titu Maiorescu în Fondul Documentar Ipotești a fost însoțită de Lecturi din jurnal și corespondență – Titu Maiorescu.
Ediția din 15 februarie 2023 a Zilei Naționale a Lecturii i-a avut drept invitați la Memorialul Ipotești pe scriitorul botoșănean Mircea Oprea, cu lansarea volumului de aforisme Subversiv, și pe artistul plastic botoșănean Liviu Șoptelea, a cărui expoziție Dincolo de culori a fost vernisată cu acest prilej.
În cadrul ediției din 15 februarie 2024, ora 11.00, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu Cercul de lectură Unde fugim de acasă? (coordonator prof. Loredana Carcea) de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani, organizează un atelier de lectură, creație și inspirație de poezie intitulat Rime pentru puștime ‒ susținut de scriitoarea Carmen Tiderle.
„Carmen Tiderle este poeta copiilor zilelor noastre. Inspirată de cei doi copii ai ei («Căci două muze am, într-adevăr!/Una ce tocmai și-a lipit o gumă-n păr/Și una care se scobește într-o nară./Cum să nu iasă o poezie extraordinară?!»), cu un background publicitar, mult simț al umorului și un pic de curaj, de-a scrie cum se vorbește și de-a aborda teme neabordate în literatura pentru copii, Carmen a reușit ce și-a propus încă de la primele versuri: să-i facă pe puști să citească din plăcere.
Cele peste 600 de poezii din volumele ei de până acum, pline de idei trăsnite și îndrăznețe, rime nemaintâlnite, situații și personaje hiperhazlii, sunt citite (și răscitite) cu voce tare în familie sau în clase, sunt jucate sau cântate pe scene, stârnesc hohote de râs și îi inspiră la jocuri de cuvinte și pe copii, și pe oamenii mari. Carmen Tiderle e autoarea a 9 volume de poezie – Pe dos, poezii cu prostii pentru copii, În orașul Bucurville, Marele Acoperiș, Povești originale cu animale, Cine a pus piper în mare?, Selfie cu elfii, Povești de la Polul Vest, Fabrica de lipici, Trecere pentru pitoni, susține ateliere de lectură, stand-up poetry și scriere pentru copii în școli, iar 100 dintre poemele ei, traduse în limba engleză, au apărut în UK cu titlul Turvy-Topsy, funky rhymes for funny times. A publicat poezii în cunoscuta revistă de literatură pentru copii din UK, The Dirigible Balloon, și în volumul colectiv Nesupusele. (Editura Arthur)