CALDURA mai ieftina la Botosani

Investitiile din ultimii ani facute la sistemul de distributie a energiei termice dar si la punctul de producere a acesteia a facut ca pretul gigacaloriei sa scada in mod constant. Asta s-a intamplat si la ultima sedinta a Consiliului Local Botosani cand s-a votat scaderea pretului gigacaloriei care se factureaza la abonat.

In sedinta de Consiliu Local de luni, 30 septembrie 2013, Executivul Primariei Botosani a venit cu un proiect de hotarare privind aprobarea pretului local al energiei termice facturata populatiei.

Potrivit proiectului de hotarare, pretul local de facturare va fi de 170,00 lei/Gcal, inclusiv taxa pe valoare adaugata, pentru energia termica furnizata in sistem centralizat in scopul incalzirii locuintelor si al prepararii apei calde menajere pentru populatia municipiului Botosani.

Totodata, s-a aprobat si subventia unitara de la bugetul local de 210,79 lei/Gcal, inclusiv taxa pe valoare adaugata, din pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice la consumatorii finali de 380,79 lei/Gcal.

Singura problema ridicata pe acest subiect a fost ca finantarea proiectului sa nu fie afectata, in urma acestei modificari de pret a gigacaloriei. Chiar daca a venit cu explicatii puerile, primarul Ovidiu Portariuc nu a putut spune care vor fi consecintele acestei micsorari de pret. Salvarea a venit din partea Adrianei Zaiceanu, administrator public in cadrul Primariei Botosani, care a spus clar ca s-a trimis nota de informare si nu au fost obiectii in acest sens.

„Urmare a punerii in functiune etapizate a noilor echipamente cuprinse in cadrul investitiei de modernizare a CET prin Programul Operational Sectorial 3 Mediu, reducerii costurilor de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice ale operatorului SACET, respectiv SC Modern Calor SA Botosani, autoritatea de reglementare competenta (ANRSC) a avizat reducerea tarifului local pentru serviciile de distributie si furnizare a energiei termice de la 162,40 lei/Gcal la 133,40 lei/Gcal (inclusiv TVA), modificare care conduce la micsorarea pretului local al energiei termice (pretul total nesubventionat) de la 409,80 lei/Gcal la 380,79 lei/Gcal (inclusiv TVA), pe care compania l-a propus spre aprobare Consiliului Local, cu aplicabilitate de la 1 august 2013, respectiv 180,00 lei/Gcal. In acest context de reducere a efortului financiar al bugetului local, consideram ca se impune acum si o reevaluare a pretului local al energiei termice facturate populatiei, respectiv o scadere de la 180,00 lei/Gcal la 170,00 lei/Gcal (inclusiv TVA), cu aplicabilitate de la 01 octombrie 2013, de acest lucru urmand a beneficia in mod direct locuitorii municipiului racordati la sistemul centralizat. In termeni financiari, aceasta inseamna ca fiecare familie racordata la sistemul de termoficare va beneficia de o reducere in medie a facturilor pentru energia termica consumata de circa 54 lei/an. In acelasi timp, bugetul local va economisi prin reducerea subventiei de la bugetul local circa 1.228.000 lei anual”, scrie in raportul de specialitate.

Reducerea va fi aplicata de la 1 octombrie 2013.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.