Investitiile din ultimii ani facute la sistemul de distributie a energiei termice dar si la punctul de producere a acesteia a facut ca pretul gigacaloriei sa scada in mod constant. Asta s-a intamplat si la ultima sedinta a Consiliului Local Botosani cand s-a votat scaderea pretului gigacaloriei care se factureaza la abonat.
In sedinta de Consiliu Local de luni, 30 septembrie 2013, Executivul Primariei Botosani a venit cu un proiect de hotarare privind aprobarea pretului local al energiei termice facturata populatiei.
Potrivit proiectului de hotarare, pretul local de facturare va fi de 170,00 lei/Gcal, inclusiv taxa pe valoare adaugata, pentru energia termica furnizata in sistem centralizat in scopul incalzirii locuintelor si al prepararii apei calde menajere pentru populatia municipiului Botosani.
Totodata, s-a aprobat si subventia unitara de la bugetul local de 210,79 lei/Gcal, inclusiv taxa pe valoare adaugata, din pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice la consumatorii finali de 380,79 lei/Gcal.
Singura problema ridicata pe acest subiect a fost ca finantarea proiectului sa nu fie afectata, in urma acestei modificari de pret a gigacaloriei. Chiar daca a venit cu explicatii puerile, primarul Ovidiu Portariuc nu a putut spune care vor fi consecintele acestei micsorari de pret. Salvarea a venit din partea Adrianei Zaiceanu, administrator public in cadrul Primariei Botosani, care a spus clar ca s-a trimis nota de informare si nu au fost obiectii in acest sens.
„Urmare a punerii in functiune etapizate a noilor echipamente cuprinse in cadrul investitiei de modernizare a CET prin Programul Operational Sectorial 3 Mediu, reducerii costurilor de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice ale operatorului SACET, respectiv SC Modern Calor SA Botosani, autoritatea de reglementare competenta (ANRSC) a avizat reducerea tarifului local pentru serviciile de distributie si furnizare a energiei termice de la 162,40 lei/Gcal la 133,40 lei/Gcal (inclusiv TVA), modificare care conduce la micsorarea pretului local al energiei termice (pretul total nesubventionat) de la 409,80 lei/Gcal la 380,79 lei/Gcal (inclusiv TVA), pe care compania l-a propus spre aprobare Consiliului Local, cu aplicabilitate de la 1 august 2013, respectiv 180,00 lei/Gcal. In acest context de reducere a efortului financiar al bugetului local, consideram ca se impune acum si o reevaluare a pretului local al energiei termice facturate populatiei, respectiv o scadere de la 180,00 lei/Gcal la 170,00 lei/Gcal (inclusiv TVA), cu aplicabilitate de la 01 octombrie 2013, de acest lucru urmand a beneficia in mod direct locuitorii municipiului racordati la sistemul centralizat. In termeni financiari, aceasta inseamna ca fiecare familie racordata la sistemul de termoficare va beneficia de o reducere in medie a facturilor pentru energia termica consumata de circa 54 lei/an. In acelasi timp, bugetul local va economisi prin reducerea subventiei de la bugetul local circa 1.228.000 lei anual”, scrie in raportul de specialitate.
Reducerea va fi aplicata de la 1 octombrie 2013.