Pentru ca somatiile trimise datornicilor la apa de catre socitatea Nova Apaserv nu mai impresionau pe nimeni, conducerea societatii a decis sa lase recuperarea banilor pe mana „specialistilor”.
Asa a ajuns Nova Apaserv sa aiba contract cu o firma de recuperatori. Iar de aici, lucrurile au decurs astfel: somatie scrisa din partea firmei de recuperari, apoi telefoane cu atentionare, din care rau platnicii aflau ca isi pot pierde chiar si casa daca nu platesc restantele pe care le au la operatorul de apa.
Metoda a inceput sa dea roade: Nova Apaserv si-a depasit in ultima luna recordul la incasari. Mai exact, a colectat de la populatie circa 33 de miliarde de lei vechi, in timp ce in lunile trecute colecta sub 25 de miliarde de lei vechi.
Directorul societatii Nova Apaserv, Gabriel Carlan, sustine ca noul contract incheiat, cu „recuperatorii” nu ar costa societatea prea scump. Cu alte cuvinte, este avantajos.
„Firma le trimite datornicilor hartie acasa, le da telefoane, au metodele lor, ca doar asta le este obiectul de activitate. Noi le dam un procent din suma, functie de vechimea facturii, de marimea sumei, etc. Este un procent care pleaca de la 7% pana la 12 la suta, dar nu mai mult decat valoarea penalitatilor. Noi le-am pus conditia ca soldul sa ne ramana noua in totalitate. Angajatii fac si ei munca de recuperare, dar una este cand vine firma de recuperari, si alta este cand vine angajatul de la apa la usa datornicului. Nici de somatiile de laNova Apaserv nu mai sunt impresionati, dar cand vine de la firma de recuperari, se discuta altfel. Daca mai afla datornicul si ca isi poate pierde casa daca nu plateste, atunci cauta prin buzunare ca sa achite facturile. Si sunt destule persoane cu bani, persoane sus-puse, cu posibilitati financiare, care pana acum nu s-au grabit sa plateasca. In ultima luna au venit si au platit suma intreaga datorata, nici nu au vrut sa le fie esalonata plata pe mai multe luni”, a declarat directorul de la Nova Apaserv, Gabriel Carlan.
Reprezentantii operatorului de apa recunosc si ca la recordul la incasari din ultima luna a contribuit si marirea tarifelor la apa si canalizare, operata in vara trecuta, dar, spun ei, aceasta marire „a cantarit putin in suma finala colectata”.
Faptul ca operatorul de apa „a pus tunurile” pe datornici nu este chiar intamplator. La randul lor, si sefii societatii Nova Apaserv „stau cu securea deasupra capului”, cum spune o veche vorba romaneasca. Mai exact, daca nu cresc incasarile, la sfarsitul anului isi pierd functiile. Este amenintarea care le-a fost trimisa de conducerea Consiliului Judetean, care le-a dat directorilor de la apa doar cateva luni la dispozitie sa eficientizeze sociatatea care, prin datoriile pe care le-a acumulat la stat, este iar „aproape de prapastie”.