Se vor impozita stalpii de curent electric si se va mari acciza la carburant si aceste masuri vor mari preturile la electricitate si la benzina.
Bineinteles ca la aceste vesti proaste pentru populatie au fost anuntate si cele bune: marirea usoara, chiar foarte usoara, a salariului minim si a pensiilor mici.
Rezultatul vizitei de zilele trecute a reprezentantilor FMI la Bucuresti si ultimele intelegeri cu guvernul dau fiori romanilor. Astfel, s-a hotarat ca stalpii pentru retelele electrice, eoliene si hidrologice, retele si depozite considerate pana acum constructii speciale, pentru care persoanele juridice care le detineau nu plateau nimic, sa fie impozitati.
De asemenea, s-a decis ca acciza la benzina sa creasca cu 7 eurocenti pe litru. Cum se traduce acest lucru in buzunarele noastre? Pretul benzinei va trece de pragul psihologic de 7 lei pe litru.
Acciza de 7 eurocenti pe care o va introduce guvernul la litrul de benzina si motorina de anul viitor inseamna o scumpire de 31,5 pana la 39 de bani pentru litrul de carburant.
Revoltator e ca Executivul schimba regulile de taxare taman acum, cand nivelul valorii accizelor era favorabil consumatorului.
Pentru 2014, mecanismul va fi modificat astfel incat accizele platite de consumatorii romani sa nu mai fie calculate in functie de cursul valutar din 1 octombrie 2013, ci in functie de rata inflatiei.
Pe vechea metoda am fi castigat noi, in premiera pentru ultimii ani, insa pe noul mecanism acciza de ajusteaza cu inflatia.
„Se practica metoda asta si in alte tari, dar unde exista o stabilitate economica. Daca inflatia nu ar fi in pas galopant, aceasta noutate ar fi binevenita. Insa, la cum stau lucrurile, benzina va ajunge la 7 lei litrul, iar asta ar atrage ca un tavalug scumpirea mancarii”, ne-a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.
Totodata, premierul Victor Ponta a mai anuntat ca s-a stabilit ca leafa bruta cea mai mica sa fie, de la 1 ianuarie, 850 de lei, iar de la 1 iulie sa creasca la 900 de lei.
Se vor face cresteri salariale individuale, pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti. Mai e luata in calcul o crestere a pensiilor mici, cu 3,76%.
Insa, cei care locuiesc in imobile anvelopate de stat se pot considera norocosi, fiindca Ministerul Dezvoltarii a sistat platile catre mai multe primarii din tara, astfel ca in multe zone programul de reabilitare a blocurilor din bani publici a fost oprit.
In Arad, de pilda, izolarea a 17 blocuri este in pom, intrucat banii de la „centru” nu au venit. La fel stau lucrurile si la Bacau, Brasov, Oradea si Iasi.
„Energia electrica se va scumpi cu 50% pana in 2015, nu neaparat din cauza impozitului pe stalp, ci conform planului de liberalizare a pietei convenit cu FMI. Pretul gazului metan se va majora si el, in aceeasi perioada, cu 250%, astfel ca facturile vor fi mai mari de cel putin doua ori. Iar scumpirea benzinei nu va fi efectul direct al accizei, ci al unui monopol format din trei jucatori, intelesi intre ei, care, in loc sa faca un pret de 4 lei pe litru, rezonabil din punctul de vedere al profitului, pune 6 lei pe litru si se pregateste sa-l faca 7 lei. Iar Consiliul Concurentei doarme! Cum fac benzinarii profit pe timp de criza? Simplu: in timp ce consumul de carburant a scazut cu 10%, pretul a crescut cu 60%. E neplacut ca FMI sa dicteze regulile economice in Romania, iar Ponta sa nu fie decat un «yes man» al capitalului occidental – nu doar ca face ce spun ei, dar mai adauga de la el, doar, doar aceia vor fi multumiti”, a declarat economistul Ilie Serbanescu.