Fostul inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean, Daniel Botezatu, a adresat o scrisoare deschisa catre cei care conduc invatamantul botosanean, dar si catre sindicalistii din educatie.
„Stimati colegi,
Am ezitat mult inainte de a trimite aceasta scrisoare deschisa, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca nu sunt sigur de faptul ca scrisoarea isi va atinge scopul, acela al sensibilizarii celor indrituiti sa rezolve probleme punctuale ale invatamantului. Sa le rezolve, nu sa le marginalizeze! In al doilea rand, pentru a nu a fi acuzat ca scrisoarea este trimisa de pe pozitiile partizane ale unui partid politic din care fac parte. In al treilea si nu in ultimul rand, la insistentele multor colegi din invatamant, prea timorati de eventualele consecinte ale actului lor pentru a si-l fi asumat public.
Despre ce este vorba? De pe la jumatatea lunii februarie pana pe la jumatatea lui martie, elevii claselor a VIII-a, a XI-a si a XII-a sunt in plina activitate de simulare a examenelor nationale, evaluarea nationala, respectiv examenul de bacalaureat.
Elevilor li se adauga majoritatea aproape absoluta a profesorilor de gimnaziu si de liceu, implicata in aceasta simulare fie in calitatea de profesori asistenti, fie de cea de corectori, fie de membri ai comisiilor de testare sau de evaluare, fie chiar de profesori cumuland aceste calitati. Prin vocea ministrului de resort, guvernul a aratat, de la bun inceput, ma rog, abia cu putine saptamani in urma, ca activitatea cadrelor didactice nu va fi remunerata.
In schimb, in marinimia sa, acelasi ministru a promis ca profesorii implicati in simulari vor beneficia «de timp liber si de recuperare». Stiu ca in termeni medicali, recuperarea se face la putin timp dupa o operatie, un efort, o trauma etc., doar astfel atingandu-si scopul, acela al refacerii. In aceasta logica, aceste zile ar trebui acordate cat mai curand. Lucru imposibil, insa, in conditiile in care, se stie, in invatamant nu exista zile libere in timpul semestrului, decat in situatii exceptionale.
Ramane, asadar, ca aceste zile libere sa fie acordate ca un supliment la concediul de odihna din timpul vacantei de vara. Halal recuperare. Si asa, majoritatea cadrelor didactice nu isi efectueaza toate zilele de concediu la care are dreptul, asa ca aceste doua, trei zile date de minister sunt asemenea frectiei la un picior de lemn. Domnule ministru, in absolut toate tarile din UE aceste activitati transcend norma didactica si sunt platite corespunzator, adica dublu sau, daca salariatul doreste, sunt convertite in zile libere! Pe noi de ce nu ne-ati intrebat? Stiu, ati discutat cu sindicatele, cel putin asa ati afirmat, si ati convenit asupra acestei formule. Sindicatele, insa, au o atitudine extrem de pasiva de cand cu guvernarea USL, ex USL, guvernarea Ponta, pe scurt.
In multe, foarte multe unitati de invatamant nu s-a mai organizat o sedinta de ani de zile. Ani de zile! In mod normal, deciziile ar trebui sa se ia democratic, de jos in sus. Noi, membrii de sindicat, sa dam mandat de reprezentare liderilor.
Care, cu acest mandat, sa mearga la guvern si sa bata cu pumnul in masa. Cum batea unul din fostii lideri nationali pe masa lui Boc, de sarea apoi direct intr-un guvern USL, pe postul chiar de ministru al educatiei.
Liviu Pop e numele sau. Cum striga un altul, de la celalalt sindicat, nemultumit ca nu l-a pus Boc ministru al educatiei.
Si, hop si el in tabara PSD, ca senator. Catalin Croitoru e numele sau, si e unul dintre cei care, ca deputat PDL, au votat reducerea salariilor bugetarilor, inclusiv a profesorilor. Ati mai auzit vreun lider sindical sa se bata pentru suta de euro cuvenita noua pentru achizitionarea anuala de carti si material didactic? Dar de readucerea in discutie a tichetelor de vacanta, sau de masa? De mai multi ani, din vina Abramburicai de la Educatie, care a creat precedentul, nu se mai acorda premiile Gh. Lazar si celelalte premii si distinctii din invatamant, care erau insotite si de niste sume de bani. De abonamentele elevilor navetisti ce sa mai spunem.
Trei elevi de la clasa unde sunt diriginte au primit abia ieri, 4 martie 2014, restantele de decont pentru trecutul an scolar. Au renuntat la banii de la MEC pentru acest an scolar si isi deconteaza prin eforturi proprii transportul la si de la scoala. In tot acest timp, inspectorul scolar general afirma ca «la nivelul judetului Botosani nu am avut nemultumiri, vreau sa va spun ca eu personal am fost printre acesti evaluatori, ei chiar au spus ca sunt foarte curiosi fiind subiecte unice la nivel national, sa vada elevii lor cum s-au prezentat». Aproape aceleasi cuvinte in alta publicatie locala: «Nu am avut nemultumiri. Evaluatorii au spus ca au fost curiosi sa vada elevii lor cum s-au prezentat. Vor primi doua-trei zile libere, in functie de numarul de lucrari. Este si asta foarte bine. E o stimulare».
Seamana mai mult cu o stimulare pavloviana, as adauga eu. Si uite-asa profesorii se transforma in cainele lui Pavlov.
Cum aud de-o simulare stiu ca-i rost de-o stimulare. Evident, cu o zi libera, ca nu costa! Cum eu merg in alt mediu educational decat cel al sefului educatiei botosanene, ii pot transmite ca, macar la nivel de municipii, Botosani si Dorohoi, exista o mare nemultumire a cadrelor didactice.
Tot orarul scolilor a fost dat peste cap, in ciuda celor declarate catre Mediafax de dumneavoastra, domnule Remus Pricopie, ca nu va fi afectat programul scolar. Spuneti-i asta nepotelului meu, elev la clasa pregatitoare, care in zilele simularii pentru evaluarea nationala a stat acasa, la fel ca si colegii sai, din lipsa de spatiu la scoala.
Spuneti-le colegilor mei din tot judetul, care vin luni, miercuri si vineri la supravegheat, dimineata, iar dupa-amiaza raman la scoala pentru a-si face orele care erau, in mod normal, in programul de dimineata. Colegi foarte bucurosi, va asigur, de zilele de recuperare pe care le veti oferi! De ce Dumnezeu nu corecteaza aceste lucrari profesorii de la clasa? Cei care isi cunosc elevii cel mai bine si le pot explica, individual, ce a gresit fiecare dintre ei? Asistat, eventual, de un alt profesor din scoala, pentru a doua corectura.
Ce relevanta mai au aceste lucrari daca vor fi aduse la doua saptamani dupa ce le-au dat elevii? Un calcul simplu arata ca din 19 februarie, data primei simulari la evaluarea nationala, pana pe 7 martie, cand vor fi facute cunoscute rezultatele, au trecut doua saptamani si cateva zile. Vor mai trece cateva zile pana cand lucrarile vor ajunge din centrele de notare la profesorii de la clasa. Apoi, alte cateva zile, necesare profesorului sa citeasca personal fiecare lucrare, pentru a le putea arata elevilor ce si cum au gresit. O misiune extrem de grea, pentru ca pe teze nu s-au facut corecturi.
Asadar, trebuie citite si borderourile de notare. Iar daca esti profesor la mai multe clase de-a VIII-a, de-a XI-a sau de-a XII-a, mai mare placerea! Asta dupa ce tu insuti ai corectat alte teze, din alte centre de evaluare, nu putine, vreo 50-60 per capita de profesor.
A, uitasem ca e si perioada olimpiadelor, asa ca trebuie sa lucrezi si cu olimpicii, iar sambata trebuie sa participi la olimpiada de la specialitatea ta.
Profesorii de limba romana cunosc situatia, sambata au avut olimpiada, iar duminica au fost chemati la corectat pentru evaluarea nationala. S-au relaxat deja, stiu ca guvernul se gandeste la ei si le va da, la vara, zile de refacere. Cat despre faptul ca, la Istorie, elevii claselor a XI-a au simulat ceva ce nu este in programa pentru examenul de bacalaureat ce sa mai spunem?
Refrenul ministerului e ca astfel le vor fi verificate competentele! Asta o facem noi curent, profesorii de la clasa, inca din primul an de liceu, nu era nevoie sa fie chemati sa simuleze jocul de fotbal cand ei, la anul, vor fi examinati din baschet! Si ca sa nu fiu acuzat ca nu am o pozitie constructiva, propunerea mea este ca participarea cadrelor didactice la aceste simulari sa fie remunerata, iar perioada pentru simulari sa fie stabilita in saptamana «Sa stii mai multe, sa fii mai bun»! Sa transmitem asta liderilor de sindicat care, la randu-le, sa bata cu pumnul pe masa ministrului, care… este.
Ma grabesc sa inchei scrisoarea, pentru ca dupa-amiaza ma asteapta circa 70 de teze pe care trebuie sa le corectez. Oare cate zile de refacere inseamna asta? Vom vedea. Sa speram ca actualii proaspat reconfirmati guvernanti nu vor simula si la vara plata pentru participarea profesorilor la examenele nationale.
Multa sanatate destinatarilor si ganduri mai bune pentru dascalii tarii!
Cu respect, prof. dr. Daniel Botezatu, profesor asistent luni si profesor evaluator vineri. In rest, profesor la Colegiul National «Mihai Eminescu» din Botosani”.