DUSMANUL ASCUNS din alimente!

Vezi ce spun cercetatorii despre un ingredient pe cat de banal, pe atat de nociv.

Apa din produsele alimentare poate fi benefica sau nociva pentru organismul uman, in functie de cantitatea in care se regaseste in alimentul respectiv, dar cu cat ea este mai mare in produsele alimentare solide, cu atat devine mai periculoasa pentru sanatate, intrucat creeaza un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor, sustine cercetatorul Nicoleta Hadaruga.

„Alimentele sunt un mediu in care organismele functioneaza datorita prezentei apei. Prin urmare, produsele alimentare cu continut mai mare de apa sunt mai predispuse dezvoltarii microorganismelor, fie ele benefice – unele produse lactate cum sunt iaurturile si branzeturile, fie periculoase pentru sanatate”, a declarat conf. dr. ing. Nicoleta Hadaruga, cercetator chimist la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) „Regele Mihai I” din Timisoara, pentru Agerpres.

In studiile de cercetare, chimista si-a concentrat atentia si asupra aspectului economic pe care-l urmaresc comerciantii pentru a castiga mai mult la gramaj de produs vandut, dar care nu tin cont de faptul ca pot afecta grav sanatatea consumatorului.

„Apa din produsele alimentare prezinta o importanta economica si politica semnificativa. Partea economica este importanta pentru agentii economici din domeniul alimentar, dar nu numai. O concentratie mai mare de apa in unele produse alimentare – peste limitele normale sau, mai grav, peste normativele in vigoare – conduce la profituri mai mari ale producatorilor, care se rasfrang asupra consumatorilor, atat din punct de vedere financiar, cat si al sanatatii, mai ales ca atenuarea proprietatilor finale ale produsului alimentar, determinate de o concentratie prea mare de apa, se realizeaza prin utilizarea unor aditivi alimentari excedentari, cum sunt stabilizatorii, emulgatorii, ingrosantii etc.”, a mai spus Nicoleta Hadaruga.

Astfel de determinari ale concentratiei si activitatii apei reprezinta baza evaluarii calitatii produselor alimentare si a sigurantei consumatorilor in cazul organismelor nationale, europene si internationale din domeniu, cum sunt Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI), European Food Safety Authority (EFSA), SAFE FOODS, Food and Agriculture Organization (FAO), World Health Organization (WHO) sau Food and Drug Administration (FDA).

Apa este compusul chimic cel mai important la nivel planetar, fiind la fel de important atat la scara macro, cat si micro sau chiar nano. Daca in primul caz apa este primordiala si circumscrie o mare parte a entitatilor vii, in cel de-al doilea caz apa este esentiala pentru existenta vietii. Apa este mediul de functionare a tuturor vietatilor Pamantului, fie ele microorganisme, animale sau oameni.

In acest ultim caz, concentratia de apa din produsul alimentar este esentiala pentru stabilitate si siguranta consumului. Mai mult, asa numita activitate a apei – care reprezinta raportul dintre presiunile de vapori ale apei in cazul produsului alimentar si al apei pure – indica gradul in care apa constituenta in produsul alimentar este disponibila dezvoltarii microorganismelor (apa „libera”).

Astfel, spune cercetatoarea, majoritatea bacteriilor patogene nu se pot dezvolta la o activitate a apei mai mica de 0,9, mucegaiurile sub valoarea de 0,7, iar sub o valoare a activitatii apei de 0,6 nu se mai dezvolta niciun microorganism.

Prin urmare, nu este suficient sa se cunoasca doar concentratia de apa dintr-un produs alimentar, la fel de importanta fiind determinarea activitatii apei din materiile prime sau din produsele alimentare subsecvente.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.