Apropierea prezidentialelor din luna noiembrie a facut ca pe scena politica din Romania sa se contureze deja posibili candidati, unii care si-au anuntat intentia de a candida, altii care mai asteapta pana sa faca oficiala participarea la aceste alegeri.
Fiecare dintre posibilii prezidentiabili au unul sau mai multe scenarii prin care pot ajunge sa ocupe cea mai inalta demnitate din statul roman. Insa, pentru a putea ajunge in aceasta functie, candidatul cu cele mai multe sanse va fi acela care va reusi sa atraga atat voturile dreptei, cat si ale stangii, intr-o politica de consens national.
Pana in acest moment, sanse teoretice pentru a ajunge in turul 2 al prezidentialelor si chiar sa castige alegerile le au patru candidati: Victor Ponta, Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc sau Crin Antonescu.
In cazul fostului prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu vorbim de o revenire in prim planul scenei politice romanesti dupa o perioada de aproximativ patru ani. Desprinderea de PNL si exprimarea dorintei de a continua proiectul USL, l-au facut pe Tariceanu sa fie vazut drept un posibil candidat la prezidentialele din noiembrie, cu sanse foarte mari, dupa cum arata si sondajele. Pe fondul crizei din PNL, a scaderii lui Antonescu, dar si lipsa unui competitor pe partea dreapta a esicherului politic au facut ca Tariceanu sa fie privit drept o varianta fezabila pentru postul de presedinte.
Tariceanu are avantajul de a avea mai multe optiuni pentru fotoliul de la Cotroceni. Astfel, presedintele Senatului poate candida din partea PSD, aducand prin aceasta candidatura o componenta liberala puternica. In aceste conditii, accederea in turul 2 este sigura, la fel si castigarea alegerilor, deoarece strangand la un loc electoratul de stanga si de dreapta Tariceanu nu ar avea alt adversar care sa intruneasca cerintele celor doua categorii de electorat. Asadar, Tariceanu ar putea sa sparga bariera dreapta-stanga la prezidentiale si sa castige printr-un proiect politic de consens national.
Al doilea scenariu cu privire la o candidatura a lui Tariceanu la prezidentiale porneste de la premisa ca acesta va fi candidatul PNL, fara sustinerea PSD. Aceasta varianta este posibila in urma inlaturarii lui Crin Antonescu de la sefia partidului si revenirea lui Tariceanu la conducere. Tariceanu are sansa de a reprezenta elementul de legatura intre fortele de pe dreapta politica, deoarece Antonescu a fost vectorul de conflict dintre partidele de dreapta. Astfel, in turul al doilea, Tariceanu poate coagula in jurul sau dreapta, castigand astfel batalia cu stanga social-democrata.
Totodata, Calin Popescu-Tariceanu are varianta unei candidaturi independente. Chiar daca sansele accederii in turul 2 sunt mici, Tariceanu va lua foarte mult din electoratul PNL, distrugand orice sansa a lui Crin Antonescu sau a candidatului PNL de a mai ajunge in turul 2. Scorul lui Tariceanu va avea la baza electoratul PNL-ului care nu mai este de acord cu directia in care se indreapta partidul.
De asemenea, o refacere a USL, cu Tariceanu revenit in fruntea PNL, va asigura liberalilor candidatul la prezidentiale in persoane sefului Senatului. In urma alegerilor europarlamentare si plecarea lui Antonescu de la sefia PNL, exista posibilitatea refacerii USL ca urmare a colaborarii Tariceanu – Ponta. In acest fel, presedintele liberalilor va fi, conform angajamentului luat la congresele din 2012 ale partidelor componente ale USL, prezidentiabilul USL. Astfel, se reface electoratul USL, de dreapta si de stanga, care va putea da noul presedinte.
Pe de alta parte, Victor Ponta nu poate fi decat candidatul PSD sau al unei aliante formate in jurul PSD. Ponta si PSD sunt limitati in acest moment din punct de vedere politic. Electoratul lor este doar cel fidel social-democratilor, al carui procent se situeaza undeva la 35-40%. De asemenea, Ponta ar putea sa nu mai aiba sprijinul baronilor, care dupa episodul „referendumul” nu vor mai fi la fel de tentati sa se implice. De asemenea si ultimele actiuni ale DNA vor avea un efect dezastruos pentru liderii social-democrati din teritoriu.
Daca va candida sustinut doar de PSD, atunci sansa lui Victor Ponta este oferita chiar de fostul sau partener de alianta, Crin Antonescu. Prabusirea liderului PNL dupa ruperea USL si faptul ca din partea dreptei nu a aparut niciun potential candidat pentru o asemenea functie, ii lasa lui Ponta drum liber catre Cotroceni.
Desi Ponta este izolat pe stanga din punct de vedere politic, acesta poate incerca sa iasa din aceasta zona si sa primeasca sprijin din partea electoratului. Dar, pentru a putea primi sustinerea acestui electorat, Ponta trebuie sa fie legitimat de un partid de acest tip, precum a fost PNL.
Ponta poate spera la accederea in turul doi al alegerilor prezidentiale si chiar castigarea scrutinului din noiembrie candidand din partea aliantei guvernamentale de la ora actuala, PSD-PC-UNPR si UDMR, la care sa se adauge PPDD. Desi o varianta riscanta, pentru ca partenerii nu sunt unii de incredere, conform cifrelor toate aceste partide ii pot asigura pragul de 50% lui Victor Ponta. Insa, la o prezenta masiva la vot a electoratului de dreapta se poate ca aceste calcule sa fie date peste cap.
Numele lui Emil Boc drept candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie a fost adus in spatiul public de catre Traian Basescu, Boc fiind si varianta preferata de presedinte pentru a-l inlocui. Boc are doua variante in cazul unei candidaturi: ori este candidatul unic al PMP, sustinut de Traian Basescu si consilierii acestuia, ori va aduna in jurul sau dreapta prin alipirea PDL de PMP si sustinerea din umbra a PNL in turul 2.
Prima varianta, desi una riscanta, este aceea ca Boc sa candideze din partea PMP, sustinut in mod vizibil de Traian Basescu. In aceasta situatie Emil Boc poate accede in turul doi printr-un eventual transfer al electoratului PDL la Emil Boc. De asemenea, structurile din teritoriu pe care si le-a creat PMP, dar si cele ale PDL care sunt gata sa treaca alaturi de Miscarea Populara, ii vor oferi lui Boc baza necesara pentru a candida.
A doua varianta este aceea ca Boc va reusi sa readuca PDL si PMP la un loc, el avand in continuare o influenta foarte ridicata in PDL. Totodata, Boc este fostul presedinte al partidului si omul care i-a tinut la guvernare pe pedelisti. In acelasi timp, situatia in care se afla Blaga la ora actuala nu este una favorabila presedintelui PDL. Astfel, Boc ar putea sa grupeze electoratul de dreapta (PDL – PMP) pentru a ajunge in turul 2, iar in acest tur sa aiba sustinerea din umbra a liberalilor, care prin vocea unor lideri nu au spus nu unei aliante cu PDL.
In cazul lui Crin Antonescu, acesta a ajuns ca din singurul candidat la prezidentiale, candidatura anuntata de mai bine de doi ani, sa nu mai reprezinte o varianta pentru aceste alegeri. Sansele lui sunt diminuate si de faptul ca partidele de dreapta isi doresc un candidat unic, dar precizeaza cu subiect si predicat ca acesta nu trebuie sa fie Crin Antonescu.
Singura varianta a lui Antonescu, daca mai ramane presedinte al PNL dupa alegerile europarlamentare, ar fi aceea de a candida din partea liberalilor, fara nicio altfel de sustinere, nici din partea fostilor parteneri din USL, nici de pe zona de dreapta. In acest fel se va ajunge la un scor aproximativ similar cu cel din 2009 cand a iesit din cursa inca din primul tur.
Aparenta prietenie a lui Traian Basescu fata de liderul liberal pare sa se fi sfarsit odata ce presedintele a gasit calea de a-l anihila drept competitor principal si in felul acesta de a curata zona de dreapta pentru partidul de suflet, PMP.
Scena politica se agita, iar pregatirile pentru prezidentiale incep sa intre in linie dreapta. Candidaturile vor fi anuntate in numai cateva saptamani, iar intregul spatiu politic va intra intr-o forfota continua. In functie de jocurile politice ne vom da seama care vor fi cei doi candidati care au sanse la turul doi. (Laurentiu Stefan)