Contagios printre oameni, cascatul are origini necunoscute.
Studii recente dezvaluind informatii pretioase despre acest „mecanism” aparent banal, dar care are mai multe beneficii decat ti-ai putea imagina.
Astfel ca in urma cercetarilor dezvoltate de doctorii de la Universitatea Princeton, cascatul s-a dovedit a fi un mecanism de control al corpului uman cu rol de reglator al temperaturii creierului (experimentele dezvoltate pe mai multe esantioane de voluntari au aratat ca oamenii tind sa caste mai mult iarna, comparativ cu anotimpul calduros), scrie csid.ro.
In trecut, se considera ca acest reflex ajuta la cresterea cantitatii de oxigen din sange, insa aceasta teorie a fost demontata atunci cand s-a demonstrat ca, de fapt, el reduce cantitatea de oxigen inspirat.
Unii sunt de parere ca este un fenomen provocat de o stare anxioasa, altii sustin ca este o „alerta” a organismului atunci cand iti este somn sau te plictisesti. Ipotezele sunt nenumarate, adevaratele cauze sunt mistere inca.
Rolul cascatului pe deplin descifrat?
Dar stiinta nu se da batuta, studii recente dezvaluind informatii pretioase despre acest „mecanism” aparent banal, dar care are mai multe beneficii decat ti-ai putea imagina.
Cercetatorii americani spun ca reflexul de a casca „raceste” creierul. Astfel ca, atunci cand iei o gura de aer proaspat in timpul iernii, creierul isi ia de fapt o portie zdravana de sanatate, schimbul de aer cu mediul extern avand efect de regenerare asupra acestuia.
O alta ipoteza este cea lansata de un grup de cercetatori de la Universitatea Albany din New York, conform careia cascatul imbunatateste capacitatea mentala de receptie a informatiilor, adica ajuta la cresterea nivelului de atentie.
Creierul consuma o treime din caloriile ingerate de un om, generand astfel caldura si provocand somnolenta. Cascatul ar contracara acest efect, conform studiilor. Si psihologii au un cuvant de spus: atunci cand exista o intarziere in elaborarea mentala a informatiilor, corpul reactioneaza prin cascat.
Cascatul, emotiile si constiinta
Se pare ca are legatura tot cu efectul de „racire” a creierului: studiile au demonstrat ca persoanele care au tinut un pachet de gheata pe frunte nu au avut tendinta de a casca, in timp ce subiectii ce tineau obiecte calde pe frunte s-au molipsit de la cei care cascau.
O alta descoperire vine cu vesti si mai bune: cascatul ne ajuta sa devenim mai introspectivi si mai constienti de sine, reduce stresul, intensifica puterea memoriei, constiinta sociala, compasiunea si comunicarea cu semenii.
Conform cercetatorilor de la Institutul de Neurologie din Londra, cascatul este unul dintre cele mai strasnic pastrate secrete in neurostiinta si totodata o puternica unealta de intensificare neuronala.
Acest reflex este folosit de multe decenii in terapia vocii, ca un mijloc eficient de reducere a hipertensiunii din gat si a anxietatii.
Cateva studii recente bazate pe scanarea creierului au aratat cum cascatul induce o activitate neuronala unica in zonele creierului care sunt direct legate de generarea constiintei sociale si crearea sentimentelor de empatie.
Una dintre aceste zone este precuneusul, o mica structura ascunsa in cutele lobului parietal, acesta parand sa joace un rol central in constiinta, autoreflectie si refacerea memoriei.
Este de asemenea una dintre zonele cele mai atinse de afectiunile batranetii si problemele de deficit de atentie, deci este posibil sa intarim aceasta parte a creierului printr-un simpul cascat. Deoarece precuneusul a fost asociat recent cu sistemul neuron-oglinda din creier (care ne permite sa rezonam la sentimentele si comportamentele altora), cascatul ar putea chiar sa ajute la intensificarea constiintei sociale, compasiunii si comunicarii eficiente.
Numeroase neurochimicale sunt implicate in experienta cascatului, inclusiv dopamina, care activeaza producerea de oxitocina in hipotalamus si hipocamp, zone esentiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar si reglarea temperaturii. Acesti neurotransmitatori regleaza placerea, senzualitatea si relatiile dintre indivizi, deci daca vreti sa va sporiti intimitatea si sa stati impreuna cu partenerul dumneavoastra, atunci cascati impreuna.
Recomandari
Cascati cat de mult puteti intr-o zi, cand va confruntati cu o problema dificila la lucru, cand va pregatiti sa mergeti la culcare si ori de cate ori simtiti manie, anxietate sau stres.
Cascati inainte sa aveti o discutie importanta, cascati inainte sa dati un test si cascati in timp ce meditati sau va rugati pentru ca va va intensifica experienta spirituala.
12 motive esentiale sa cascati:
– Stimuleaza starea de alerta si concentrarea
– Optimizeaza activitatea creierului si metabolismul
– Imbunatateste functia cognitiva
– Imbunatateste memoria
– Sporeste constiinta si introspectia
– Reduce stresul
– Relaxeaza fiecare parte a corpului
– Imbunatateste controlul muscular voluntar
– Intensifica abilitatile atletice
– Regleaza simtul timpului
Creste empatia si constiinta sociala
Sporeste placerea si senzualitatea
sursa: csid.ro