OM DE STIINTA: Luati mancarea scapata pe jos si bagati-o in gura!

Obsesia occidentala moderna pentru curatenie si dezinfectie a dus la raspandirea alergiilor si a bolilor autoimune. Antrenarea corespunzatoare a sistemului imunitar – inclusiv prin consumarea unor bucatele de mancare cazute pe jos – poate evita aceste efecte.

Luati mancarea scapata pe jos si bagati-o in gura. Lingeti suzeta bebelusului inainte de i-o da. Luati-va un caine. Sarutati-va cat mai des rudele. Urmand aceste sfaturi, ne intarim sistemul imunitar si putem evita aparitia alergiilor, spune un reputat imunolog britanic, scrie Mail Online si preluat de descopera.ro.

Cand un bebelus isi scapa suzeta pe jos, mamicile ar face bine sa o linga si sa i-o aseze la loc in gura, spune prof. Graham Rook, un eminent specialst in microbiologie medicala si imunologie la University College London.

Sfaturile omului de stiinta au legatura cu asa-numita „ipoteza a igienei”, tot mai larg acceptata de comunitatea stiintifica: obsesia occidentala moderna pentru curatenie si dezinfectie a facut ca oamenii sa fie expusi unui numar tot mai mic de germeni, iar in absenta acestei expuneri in copilarie, sistemul imunitar nu mai este „antrenat” corespunzator si poate ajunge sa functioneze anarhic.

Asa s-ar explica incidenta tot mai mare a astmului, a eczemei, a alergiilor alimentare, a „febrei fanului” (alergia sezoniera), precum si a unor boli autoimune.

Fenomenul este legat si de mentinerea unui microbiom normal al corpului (in intestin, mai ales), o populatie complexa si diversa de microorganisme implicate esential in mentinerea starii de sanatate a organismului si ale carei „secrete” oamenii de stiinta abia incep sa le descopere.

Intr-o conferinta sustinuta in cadrul Cheltenham Science Festival, prof. Graham Rook a afirmat ca o metoda simpla de a mentine sistemul imunitar in forma buna este transferul de germeni intre membrii familiei.

Printre altele, parintii n-ar trebui sa se grabeasca sa sterilizeze o suzeta cazuta pe jos sau sa o inlocuiasca cu una curata. Lingand suzeta si dandu-i-o din nou copilului, il ajuta sa isi dezvolte, in gura si intestin, o populatie diversa de bacterii, care vor asigura functionarea corecta a sistemului imunitar si il vor proteja de boli alergice.

Recomandarile specialistului pentru antrenarea sistemului imunitar si mentinerea unui microbiom normal:

– detinerea unui caine, care aduce in gospodarie diferite bacterii „prietenoase” care sunt apoi transferate de un membru la altul al familie, cand acestia alinta cainele, pe rand;

– sarutarile intre membrii familie, care transfera bacterii de la o persoana la alta;

– consumarea unor bucatele de mancare cazute pe jos;

– plimbarile in natura;

– evitarea sapunurilor antibacteriene;

– alaptarea copiilor, deoarece laptele matern contine bacterii benefice care ajuta la formarea microbiomului intestinal al sugarului. De altfel, copiii primesc inca de la nastere bacterii utile, atunci cand sunt nascuti pe cale naturala. Nasterea prin operatie cezariana este mai problematica din acest punct de vedere.

Totusi, prof. Graham Rook spune ca nu este cazul sa cadem in cealalta extrema si sa renuntam cu totul la obiceiurile igienice.

Cand este vorba despre infectii virale ale copiilor, despre raceli sau gripa, nu trebuie sa abandonam obiceiurile legate de curatenie, precum suflarea nasului in servetele de unica folosinta, ori spalarea constiincioasa pe maini.

Este necesar sa intelegem bine efectele igienei, bune si rele, si sa intelegem ca transferul bacteriilor din microbiomul uman normal de la un membru al familiei la altul este un lucru bun, a explicat imunologul.

Sursa: Mail Online

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.