Impotriva inspectorului vamal principal GHEORGHE ROBU, de la Biroul Vamal Siret, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava, au dispus, vineri, 18 iulie 2014, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar. Ar fi incercat sa-l determine pe martorul denuntator sa-si retraga declaratiile, spun reprezentantii DNA, in cauza rezultand „ suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit infractiunea de influentarea declaratiilor”.
„In perioada iunie – 07 iulie 2014, inculpatul Robu Gheorghe, din cadrul S.P.F. Siret, a incercat sa determine un martor denuntator, prin corupere, precum si prin metode de intimidare, sa-si retraga denuntul formulat, impotriva sa si a altor vamesi si ofiteri de politie de frontiera, in cauza in care fusesera trimisi in judecata recent (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014)”, se arata in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.
In acest sens, inculpatul Robu Gheorghe s-a aratat dispus sa-i dea o suma de bani martorului denuntator, in schimbul retractarii declaratiilor date in dosarul respectiv, transmitandu-i totodata ca a strans o suma de bani de la inca 4 vameși, inculpati in aceeași cauza, toti „cotizand” cu scopul de a se vedea scapați de raspundere penala.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul ROBU GHEORGHE trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat;
b) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
d) sa nu se apropie si sa nu comunice direct sau indirect cu persoanele mentionate in ordonanta prin care s-a dispus masura controlului judiciar;
e) sa nu exercite profesia de inspector vamal.
Inculpatului ROBU GHEORGHE i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care îi revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
„Facem mentiunea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedură penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se mai arata in informarea DNA.