Inca o dezamagire pentru cei care mai sperau ca invalamantul romanesc sa se indrepte pe drumul calitatii: cadoul electoral pentru absolventii care nu au promovat examenul de bacalaureat – permisul catre studentie.
“Eu asa stiam, ca pe vremea mea, pentru a deveni student insemna sa muncesti foarte mult. Sa inveti, iar asta inseamna un efort, o munca intelectuala. Dar vad acum ca munca este devalorizata. Este un dispret fata de munca, cultivat acolo sus, la carma societatii. Ce mai poti spune cand auzi ca vor fi invadate facultatile de tineri care nu s-au obosit sa ia macar examenul de bacalaureat… Asa vor fi viitorii profesori, medici, ingineri, economisti, juristi? E un act distructiv la adresa viitorului acestei tari. Guvernantii acestia trebuie sa raspunda intr-un fel”, este opinia unui inginer de 48 de ani, Vladimir Pancioc.
REPREZENTANTII UNIVERSITATILOR cu TRADITIE, revoltati. Nu vor studenti “pe usa din spate”
Institutiile de invatamant superior cu vechime din Romania, dar si profesori sau cercetatori dezaproba decizia Executivului de a permite universitatilor sa primeasca elevi fara bacalaureat. Potrivit acestora, masura de infiintare a colegiilor unde poti intra fara a fi absolvit 12 clase nu incurajeaza studiul si reprezinta o sursa de venit amorala pentru institutiile de invatamant superior sub cupola carora vor functiona colegiile, screi mediafax..
Guvernul Ponta a adoptat in luna iunie o ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. Una dintre prevederile acesteia stipuleaza ca elevii care nu au trecut bacalaureatul se pot pregati in forme de invatamant de tip colegiu care vor functiona in cadrul universitatilor. Dupa ce marti a fost publicata metodologia necesara pentru infintarea acestor colegii postliceale pentru cei care nu au luat examenul de bacalaureat, universitatile au liber sa ii primeasca. Pana in 20 octombrie, universitatile trebuie sa stabileasca programa acestor cursuri si cat va fi taxa de scolarizare. Tinerii nu se vor numi studenti, ci absolventi de invatamant postliceal, iar daca vor reusi ca in anul urmator sa ia bacul, se vor putea inscrie in anul doi de facultate.
La Universitatea Bucuresti nu se intra
Daca unele universitati private se pregatesc deja sa isi deschida portile pentru cei care nu au trecut bacalaureatul, reactiile negative au venit din partea institutiilor de invatamant superior de traditie. Universitatea Bucuresti a anuntat ca nu va organiza astfel de colegii.
„Modificarea este o greseala majora care ar trebui indreptata. Prin aceasta masura elevii nu sunt incurajati sa se pregateasca temeinic pentru a promova examenul de bacalaureat. Nu e normal si nu sustin ideea ca la aceste colegii sau scoli postliceale sa se intre fara bacalaureat. Aceasta posibilitate de a urma studii postliceale in cadrul unor universitati cred ca ne face unici in Europa“, a declarat Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, pentru Romania Libera.
Si la “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, indignare
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca “isi exprima dezacordul deplin” cu privire la metodologia care lasa universitatile sa primeasca absolventi fara bacalaureat. “Nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens. (…) Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula ‘cursanti’ fara bacalaureat care vor detine mediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student”, specifica Universitatea.
Se urmareste distrugerea sistemului de educatie
Comunitatea oamenilor de stiinta din Romania a avut o reactie fara echivoc impotriva modificarii aduse Legii Educatiei de catre Guvernul Ponta.
Razvan Florian, membru fondator al asociatiei Ad-Astra, cea mai importanta comunitate a oamenilor de stiinta din Romania, a declarat ca recentele reglementari adoptate de Guvern reprezinta de fapt un sprijin financiar pentru universitati, platit de parintii neinformati ai unor elevi slabi.
„Aceste reglementari reprezinta si recunoasterea oficiala a faptului ca in unele universitati romanesti, in special in cele private, nivelul educatiei furnizate este mai mult unul potrivit pentru o scoala postliceala. Parintii acestor elevi ar trebui sa inteleaga ca banii pe care ii cheltuie pe taxe platite unor universitati de calitate foarte slaba sunt bani irositi, si ca diplomele emise de aceste universitati nu vor ajuta copiii lor atunci cand acestia vor trebui sa-si gaseasca un loc de munca” a explicat Razvan Florian, care activeaza la Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, pentru stiripesurse.ro.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, refuz categoric: „In ce tara traim?”
Constantin Rusu, presedintele Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a declarat pentru HotNews.ro ca respinge categoric infiintarea unor astfel de colegii in cadrul universitatii. „In ce tara traim? In materie de chestiuni de factura politica, eu nu fac declaratii. Dar m-am saturat de toate abuzurile, de matrapazlacurile si de nimicurile care se introduc pe sub mana in lege si pe care o universitate cum este a noastra, de excelenta si de mare prestigiu, ar putea sa le aplice”, a afirmat pentru HotNews.ro profesorul Constantin Rusu.