LAUREAT al PREMIULUI NOBEL pentru CHIMIE, 2014, nascut in ROMANIA!

Miercuri, anuntarea laureatilor Premiului Nobel pentru Chimie a insemnat o veste extraordinara pentru romani. Unul dintre laureati este un cercetator care s-a nascut in Romania. Este vorba de Stefan W. Hell, care imparte in acest an Premiul NOBEL pentru chimie cu cercetatorii  Eric Betzig si William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie”.

Stefan W. Hell s-a nascut in Arad, in 1962.  

Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetatean german si a absolvit cursurile Universitatii Heidelberg (Germania) in 1990. A plecat in Germania in 1978, dupa primul an de liceu, urmat in Timisoara, stabilindu-se impreuna cu parintii la Ludwigshafen.
Este director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck din Göttingen si director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg.

In 2012, Stefan W. Hell a devenit membru de onoare al Academiei Romane. De asemenea, in 2011, Universitatea „Vasile Goldis” din Arad i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, aceeasi distinctie primind-o doi ani mat tarziu de la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, cu premiul pentru medicina, care le-a revenit  cercetatorilor John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser,  pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit „GPS-ul intern”.

Marti, alti trei cercetatori au fost anuntati ca au fost premiati, pentru fizica. Premiul Nobel le-a fost acordat cercetatorilor japonezi Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si americanului de origine japoneza Shuji Nakamura pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumina albastra.

Premiul Nobel pentru literatura va fi atribuit joi.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.
Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii.

Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.