Informatiile trecute pe CARDUL de SANATATE si “CIFRELE DUBIOASE”

Pe CARDUL de SANATATE  vor fi trecute informatii cu care pacientul nu este de acord? Si ce este cu cifrele “dubioase” care i-au facut pe unii romani sa refuze cardul de sanatate? Apoi, cum ramane  cu cititoarele de carduri?

La aceste intrebari a raspuns presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).  Acesta a spus ca pe cardul de sanatate nu sunt informatii pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar datele personale nu sunt afectate, pentru ca documentul nu contine Codul Numeric Personal.

Vasile Ciurchea a precizat, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, ca mentiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi facuta doar in urma unei declaratii a pacientului, data in fata notarului.

Cat despre cifrele care au starnit respingerea din partea slujitorilor Bisericii, Ciurchea a precizat ca acest document nu are legatura cu religia unei persoane.

„Cardul de sanatate nu contine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaratia data la notar. Datele personale nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decat sa confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat si este oarecum similar cardului de la banca, pe care, atunci cand nu-l alimentezi, il tii in portofel”, a mai mentionat  Vasile Ciurchea.

La aceeasi conferinta, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a afirmat ca functionarea cardului national de sanatate de la 1 ianuarie 2015 este viabila, este o tinta care va fi atinsa, cu toate indoielile pe care le au unii in acest sens.

„Ne apropiem de 90 la suta in ce priveste procentul de distributie a cardurilor. E tinta pe care ne-am propus-o si erau foarte multi sceptici ca vom reusi sa facem acest lucru posibil. Ce va anuntam eu, ca 1 ianuarie 2015 este data de functionare a sistemului si a cardului de sanatate, acum e mai mult decat posibila, este viabila”, a spus ministrul Nicolae Banicioiu.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele CNAS le-a adus din nou in atentie furnizorilor de servicii medicale, medicilor si farmacistilor,  spitalelor, ca vor trebui sa utilizeze de la inceeputul anului viitor cardurile de sanatate si pentru asta trebuie rezolvate problemele care se ridica legat de functionarea cardului.

Cu alte cuvinte, li s-a transmis furnizorilor de servicii  medicale sa se grabeasca  cu procurarea cititoarelor de carduri, in conditiile in care oferta  este variata, existand o „gama larga de preturi”.

Cel tarziu la 1 februarie vor trebui sa lucreze deja cu cititoarele de carduri.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.