Peste o luna de zile, in tara nu s-a mai vazut soarele, razele acestuia s-au ascuns dupa o perdea continua de nori. Acest fenomen nu a ramas fara urmari asupra organismului uman, spun specialistii, car xplica si ce s-a intamplat la nivelul metabolismului celular al organismului uman, in ultima luna.
Psihiatrii spun ca psihicul uman are de suferit din cauza zilelor ftrt soare. Daca se asociaza si sctderea presiunii atmosferice, asa cum s-a intamplat, se creeaza terenul propice pentru instalarea depresiilor sezoniere.
„Sunt depresii care se intalnesc si persoanele care muncesc in interior, care stau mult la lumint artificiala, si ies afara doar seara sau noaptea, atunci cand nu se mai pot bucura e razele soarelui”, spune medicul Lavinia Vimacu.
Cand perioada de absenta a razelor binefacatoare ale soarelui este indelungata, efectele sunt si mai accentuate asupra psihicului uman.
La noi, au fost peste 30 de zile fara soare, iar meteorologii spun ca ar fi cea mai lunga perioada de acest fel din ultimele trei decenii.
„Pentru multa lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fara soare dau majoritaţii populatiei o modificare a dispozitiei. In limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificari biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular şi care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanta care este direct implicata în mentinerea unei dispozitii optime. Acest dezechilibru este favorizat şi de zilele fara soare, dar şi de izolarea în casa sau la birou în fata computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent daca afara este sau nu soare”, explica si dr. Rodica Nastase, pentru mediafax.ro.
In tarile nordice, acolo unde seriile de zile noroase nu lipsesc, au fost inventate şi functioneaza remedii cum ar fi dispozitivele de reflexie a razelor solare si de concentrare a acestora in spatii deschise unde oamenii vin si stau cateva ore pe zi.