Reforma in educatie : Finlanda vrea sa RENUNTE la cursurile traditionale de MATEMATICA sau ISTORIE. Cum va fi SCOALA VIITORULUI?

Finlanda este pe punctul de a demara cea mai radicala reforma in educatie din istoria unui stat, renuntand la traditionalele materii, in favoarea educatiei pe baza de fenomen.

Practic, in loc de matematica, fizica sau istorie, elevii finlandezi vor invata, spre exemplu, despre Uniunea Europeana si vor avea incluse elemente de economie, istorie, limbi straine si geografie in acest concept.
 
Finlanda are deja unul dintre cele mai bune sisteme educationale din lume, fiind tot timpul in pozitii bune in topul PISA, realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, insa continua sa inoveze, iar acum ia in considerare cea mai radicala schimbare de pana in prezent, prin aceasta trecere de la predarea pe materii, la predarea pe fenomene. Lectiile traditionale, ca literatura engleza sau fizica, sunt deja depasite pentru elevii de 16 ani din Helsinki. 
 
Astfel, pe acest segment, prin proiecte de cateva saptamani, ora de istorie, urmata de ora de chime este inlocuita de predarea unui fenomen ca Uniunea Europeana care inglobeaza mai multe elemente: de la georgrafie si politica la limbi straine. Ideea? Eliminarea uneia dintre cele mai mari probleme ale elevilor de pretutindeni: De ce as invata asta? Prin aceasta schimbare, fiecare subiect este ancorat in motivul pe care il ai ca sa-l inveti, potrivit quartz.com.
 
Exista scoli care predau in modul traditional, ceea ce era in beneficiul societatii la inceputul anilor 1900, acum avem nevoie de ceva potrivit pentru secolul XXI
“ Va fi o mare schimbare in sistemul educational finlandez, care abia incepe acum”, a declarat Liisa Pohjolainen, responsabilul pentru educatia tinerilor si adultilor in Helsinki, potrivit The Independent. 
 
Pasi Silander, managerul de dezvoltare al orasului, a explicat ca este nevoie de un alt tip de educatie pentru a pregati tinerii pentru piata muncii. „Tinerii folosesc computere avansate. In trecut bancile aveau o suita de functionari care calculau, acum lucrurile s-au schimbat. Astfel, trebuie sa facem schimbarile educationale necesare pentru industria si societatea moderna”, spune Silander.
 
Reforma in educatie din Finlanda
 
Lectiile pe materii au fost deja depasite in cazul studentilor de 16 ani din oras, fiind inlocuite de predatul fenomenelor. Spre exemplu, un adolescent care urmeaza un curs vocational ar putea lua lectii de servicii in localuri, care vor cuprinde elemente de matematica, limbi straine ( ca sa il ajute sa serveasca clientii straini), scris si comunicare. In zona mai academica, elevii vor fi invatati despre fenomene mai complexe sau teoretice. Reforma finlandezilor cuprinde si alte schimbari, cum ar fi renuntarea la traditionalele randuri de elevi care stau pasiv in fata profesorului, ascultand lectiile sau asteptand sa fie scosi la tabla. Noua abordare isi propune sa fie colaborativa, cu elevi care lucreaza in grupuri mai mici pentru a rezolva probleme, abordare care le va dezvolta si abilitatile de comunicare.
 

Marjo Kyllonen, managerul pe educatie din Helsinki- care urmeaza sa prezinte proiectul de reforma Consiliului la finalul lunii- spune ca nu doar Helsinki, ci intreaga Finlanda va imbratisa aceasta schimbare, in contextul in care „trebuie sa regandim educatia si sa ne redesenam sistemul astfel incat sa ii pregatim pe copii pentru viitor cu abilitatile necesare in prezent si in viitor”. 

 
„Exista scoli care predau in modul traditional, ceea ce era in beneficiul societatii la inceputul anilor 1900, acum avem nevoie de ceva potrivit pentru secolul XXI”, spune Kyllonen.
 
Sursa : wall-street.ro
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.