Romanii care vor sa plece la tratament in strainatate trebuie sa o faca in cunostinta de cauza, sa se informeze la sursa, si nu la cunostinte, pentru ca altfel risca sa plateasca foarte mult, a atentionat, marti, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.
„Vorbimd despre sistemele sanitare din alte tari. Ne uitam la ceilalti si spunem: sistemul din Franta este cel mai bun. Dar daca ii intrebi pe francezi si ei au foarte multe nemultumiri. Ne uitam in Germania: sistemul nemtesc este foarte bun. Este adevarat ca Legea asigurarilor a fost luata dupa sistemul german – dar am facut-o noi romaneste, si atunci e adevarat ca nu mai seamana -, dar si ei au nemultumiri. Se duce lumea la Viena, la AKH, ca la Mecca, dar si acolo sunt limite. Si de acolo se intorc pacienti nemultumiti, dar cu costuri foarte mari”, a spus Vasile Ciurchea, marti, la dezbaterea „Drepturile pacientilor – intre teorie si practica”.
Presedintele CNAS a aratat ca foarte multi pacienti romani se duc in afara fara a fi bine documentati.
„Noi, Casa de Asigurari, decontam casei de acolo, nu decontam pacientului, nu decontam medicului, nu decontam clinicii, decontam casei din tara respectiva. Si decontam atat cat spitalul are prevazut in contractul cu casa. Daca din 100 la suta din pret spitalul respectiv are contract cu casa 80 la suta, noi decontam 80 la suta, restul este pe banii pacientului. Pacientul, nestiind de la inceput, ramane extrem de surprins si, mai grav, in imposibilitatea de a completa acea suma, si incep tot felul de discutii, cereri. Dar sunt anumite lucruri pe care nu le putem face pentru ca nu ne lasa legea”, a explicat Ciurchea.
CNAS plateste aproximativ 70 de milioane de euro pe an pentru tratamente in strainatate.
„Exista directiva europeana care-ti spune ca, daca la un anume moment nu poti sa-ti tratezi un pacient in tara, el poate fi tratat intr-un spital dintr-un stat al Uniunii Europene, iar noi (CNAS, n.r.) trebuie sa platim si asta se si intampla”, a spus Ciurchea.
Pe de alta parte, el a punctat ca Romania are un corp medical „extrem de bine pregatit”, „cu foarte multa daruire si cu o foarte mare putere de munca”.
„Niciunde in afara nu sta medicul pana la 3.00 – 4.00 – 5.00 dupa-masa sa consulte toti bolnavii de la usa. Acolo exista program, la 13.00 s-a incheiat programul, medicul a plecat, nu intereseaza pe nimeni ca mai sunt inca cinci bolnavi. E adevarat ca la ei totul functioneaza pe baza de programari, la noi Doamne fereste sa programezi un bolnav peste trei saptamani – o luna la un CT, la un RMN”, a mai spus Ciurchea.
Presedintele CNAS a mai enumerat si o serie de obligatii pe care pacientii le au pe langa drepturi: sa se inscrie pe lista unui medic de familie; sa anunte medicul de familie ori de cate ori apar modificari in starea lor de sanatate, sa se prezinte la controalele profilactice si periodice stabilite prin contractul-cadru, sa anunte in termen de 15 zile medicul de familie si casa de asigurari asupra modificarilor datelor de identitate sau modificarilor referitoare la incadrarea lor intr-o anumita categorie de asigurati, sa respecte cu strictete tratamentul si indicatiile medicului, sa aiba o conduita civilizata fata de personalul medico-sanitar, sa achite contributia datorata fondului si suma reprezentand coplata in conditiile stabilite prin contractul-cadru, sa prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat.