Potrivit proiectului care aduce modificari la LEGEA EDUCATIEI se introduce concursul de admitere la liceu, se descentralizeaza scolile si se asigura studentilor reprezentare de 25% in conducerea universitatilor.
Documentul nu include insa si modificarile aduse procedurii de inscriere la ora de Religie.
Adevarul.ro a intrat in posesia proiectului noii Legi a educatiei, pe care ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu il doreste adoptat de Parlament pana la finalul anului.
Noua lege implementeaza concurs de admitere la liceu, descentralizeaza scolile si asigura studentilor reprezentare de 25% in conducerea universitatilor. Documentul nu include totusi modificarile aduse procedurii de inscriere la ora de Religie.
Proiectul de lege ar trebui sa intre luni in dezbatere publica, insa reprezentantii sistemului de invatamant au primit documentul abia vineri.
Examen de admitere la liceele bune
Una dintre cele mai importante modificari din proiectul de lege este introducerea concursului de admitere la liceu, pe langa Evaluarea Nationala, desi ministrul a exclus initial posibilitatea introducerii ambelor examene.
„S-au avansat mai multe variante, sa ramana Evaluarea Nationala sau sa se organizeze un examen punctual de admitere la liceu, care sa nu ia in considerare mediile din gimnaziu. In orice caz, este exclus sa introducem ambele examene”, declara Cimpeanu acum doua saptamani.
Potrivit proiectului de lege, „admiterea la liceu/scoala profesionala se realizeaza prin concurs, in baza fisei de optiuni individuale depusa de candidati la inscriere. Fisa cuprinde optiuni din oferta educationala nationala exprimate in ordinea preferintelor”. Mai exact, daca la un liceu, numarul candidatilor la un profil, potrivit primei optiuni (Mate-Info, Stiinte sociale), este mai mare decat numarul locurilor disponibile, se organizeaza examen de admitere.
Nota de la examenul de admitere – 50% din media de admitere
Media de admitere se calculeaza astfel: portofoliul educational – 20% (compus din mediile anilor de gimnaziu si alte diplome si activitati extrascolare), media probelor scrise de la Evaluarea Nationala – 30% si nota obtinuta la examenul de admitere – 50%.
Daca numarul candidatilor la un profil, potrivit primei optiuni, nu depaseste numarul locurilor disponibile, media de admitere se calculeaza in modul urmator: portofoliul educational – 40% si media probelor scrise de la Evaluarea Nationala – 60%. In schimb, admiterea la scolile profesionale se face doar prin concurs in baza portofoliului educational.
Potrivit documentului, in prima etapa se va realiza admiterea cu proba de examen si in a doua etapa, admiterea prin repartitie computerizata la liceele la care au ramas locuri libere.