Premierul Victor Ponta, urmarit penal pentru fals in inscrisuri, spalare de bani si complicitate la evaziune

Vineri dimineata, premierul Romaniei, Victor Ponta a fost audiat la DNA. A ajuns la sediul acestei institutii insoţit de un avocat. Primul ministru a declarat insa ca este suspect in dosarul lui Dan Sova.

Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat, anunta DNA.
 
Premierul a afirmat ca este considerat suspect de catre DNA in dosarul Sova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 si pentru faptul ca este in conflict de interese deoarece l-a propus ministru pe acesta.
 
„Sunt suspect in dosarul lui Sova, pentru activitatea de avocat in 2007-2008 si, de asemenea, sunt in conflict de interese ca l-am propus pe Sova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu a dat nicio declaratie, o se ne cheme pentru declaratii”, a spus Victor Ponta.
 
Intrebat de presa daca va demisiona, Ponta a raspuns ca politica se face in Parlament, nu la DNA, si nu a mai dorit sa mai declare altceva.
 
Una dintre acuzatii se refera la faptul ca Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. 
 
Anchetatorii sustin ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.
 
De asemenea, in perioada efectuarii unor controale fiscale, Ponta s-a inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, „pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia”, mai spun procurorii anticoruptie.
 
Procurorii DNA sustin si ca, in realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitatile inregistrate in contabilitate, folosind o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.
 
Conform sursei citate, firma lui Dan Sova i-ar fi dat premierului dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresa” a acestuia.
 
Potrivit ordonantei procurorilor, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA „Sova si Asociatii” de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.
 
„La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA ‘Sova si Asociatii’, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat ‘Ponta Victor Viorel’ „, conform DNA.
 

„Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA ‘Sova si Asociatii’ care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati”, arata DNA.

 
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.
 
Intrucat specializarea juridica a premierului este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.
 
Astfel, in cursul lunii august 2011, au fost falsificate 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. 
 
„Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti”, mentioneaza DNA.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.