LEUL, in CADERE dureroasa

Criza financiara din Grecia, acolo unde bancile au fost inchise pentru o saptamana, pentru a limita iesirea banilor din sistemul financiar, a produs deprecierea leului fata de principalele valute.

Cea mai mare crestere a cursului a avut-o dolarul american, care a crescut de la 3,9783 la 4,0469 lei, cotatiile lui din piata valutara fluctuand intre 3,9920 si 4,084 lei.
 
Media monedei elvetiene a urcat de la 4,2647 la 4,3251 lei. Cresterea ar fi putut fi si mai mare, insa Banca Nationala a Elvetiei a intervenit in piata, limitand fluctuatiile fata de euro la 1,031 – 1,044 franci.
 
Cursul euro a urcat de la 4,4577 lei la 4,4931 lei, o valoare aproape identica, de 4,4935 lei, fiind inregistrata in 23 ianuarie 2015.
 
Remintim ca maximul acestui an a fost de 4,5110 lei, a fost atinsa in 21 ianuarie, atunci cand Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonul de minim 1,20 franci/euro.
 
Piata valutara s-a deschis la 4,46 lei, nivel apropiat de cel de la inchiderea de la finalul saptamanii trecute. 
 
Cresterea aversiunii fata de risc, care s-a manifestat in cazul tuturor monedelor din regiune, a produs iesiri de pe piata locala, iar euro a atins un maxim de 4,5040 lei. La ora 14:00, tranzactiile se realizau la 4,4890 – 4,4920 lei.
 
Conform dealerilor bancari, piata nu incearca sa forteze o crestere mai mare a euro, temandu-se de o eventuala interventie a BNR. In acelasi timp, bancile locale cu capital grecesc au inceput sa fie ocolite de celelalte institutii financiare.
 
Perechea euro/dolar a scazut de la peste 1,12 dolari, la finalul saptamanii trecute, la 1,0955 dolari, pe pietele asiatice, cea mai mica cotatie a ultimei luni. Euro s-a redresat in Europa, atingand un maxim de 1,1125 dolari.
 
Conform cursului BNR, luni la amiaza, lira sterlina ajunsese la 6.3547, in crestere cu 0.0917.
 

Decizia premierului elen, Alexis Tsipras, de a organiza duminica un referendum  pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor din troika UE-FMI-BCE, a zguduit pietele financiare iar zona euro se pregateate pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, astazi Atena trebuins sa achite FMI o rata de 1,6 miliarde euro din imprumutul primit.

 
Sunt folosite date si informatii disponibile pana luni, la ora 14:00
 
Analiza financiara este furnizata de DOMUS M&D – Companie de Relatii Publice
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.