PERICOL ENORM la VOLAN!

Este demonstrat, soferii se pot comporta, in anumite conditii, ca si cum ar fi sub efectul drogurilor, al alcoolului, chiar daca nu au pus o picatura de bautura de acest fel in gura. Promptitudinea si capacitatea de reactie se diminueaza substantial, se poate ajunge la intrarea pe sensul opus de mers, la franari tardive…

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca soferul care conduce masina fara a se hidrata se poate expune la un risc apropiat de cel ce rezulta din sofatul in stare de ebruietate.
 
Nu este de gluma cu lipsa de hidratare. Automobilistii care nu se hidrateaza suficient comit acelasi numar de erori cu cei care conduc in stare de ebrietate. Promptitudinea si capacitatea de reactie se diminueaza in caz de hidratare insuficienta, si, daca aceasta conditie se prelungeste, simptomele se pot agrava, atrag atentia specialistii.
 
Un studiu recent efectuat in Marea Britanie, de catre specialisti de la de la Loughborough University, in colaborare cu European Hydration Institute (EHI), arata o hidratare insuficienta ii determina pe cei care sunt la volan sa comita dublul erorilor fata de cei care sunt hidratati corespunzator, la fel ca cei care urca la volan sub efectul drogurilor sau alcoolului. 
 
„Este vorba de un studiu clinic care nu lasa loc de indoiala, avand in vedere ca voluntarii testati erau hidratati sau usor deshidratati”, explica Lluís Serra-Majem, membru al Science Advisory Board de la European Hydration Institute.
 
„Meritul major al acestui studiu este faptul ca pentru prima data au fost analizate efectele unei usoare deshidratari asupra capacitatii de reactie si a promptitudinii reflexelor celor care conduc in cazul unui eveniment neprevazut”, mai precizeaza expertul. 
 
European Hydration Institute recomanda automobilistilor sa bea suficienta apa pe timpul traseelor mai lungi, pentru a garanta siguranta pasagerilor.
 
„Motivul principal este ca atunci cand este mentinut echilibrul intre lichidele pe care le-am introdus si cele pe care le-am pierdut, toate celulele lucreaza in conditii mai bune si, ca urmare, acelasi lucru se intampla pentru mesajele de transmitere”, atentioneaza Serra-Majem.
 
Asadar, erorile cele mai comune intalnite la automobilistii hidratati necorespunzator, la fel ca in cazul celor cu o rata a alcoolemiei de 0,8 g/l, sunt: intrarea pe sensul opus de mers, franari tardive si trecerea sau traversarea bandei sonore sau a liniilor care despart benzile de mers.
 
”Capacitatea de atentie si reactie la evenimente neprevazute se diminueaza, in special cand se conduce pe trasee rectilinii care necesita o mai mica atentie, de-a lungul soselelor nationale cu viteza moderata”, se mai arata in studiul efectuat de englezi.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.