12 persoane au cazut victime incendiului

Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si-au facut bilantul in cazul misiunilor derulate in 2016. Analiza a avut loc in cadrul unei sedinte, care a avut loc in cadrul Palatului Administrativ si la care au participat oficialitatile locale, dar si sefii celorlaltor structuri MAI din judet.

334 de botosaneni, dintre care 56 copii, au fost salvati de pompieri anul trecut, din locuintele cuprinse de flacari, autoturismele implicate in accidente rutiere, fantani sau alte medii ostile vietii. Alte 5.950 persoane dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afectiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru ingrijiri de specialitate ca urmare a interventiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botosanenii au solicitat ajutorul fortelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani de aproape 10.000 de ori, ceea ce inseamna o medie de peste 27 misiuni de salvare a vietii si bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2015, numarul interventiilor la care au actionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 40 %.

Impartite pe categorii, acestea inseamna 512 incendii, 5.931 interventii SMURD, din care 738 interventii ale echipajului de terapie intensiva si 30 interventii la accidente rutiere, 42 misiuni de salvare a unor animale din medii ostile vietii, 19 misiuni de asanare a munitiei neexplodate, 19 interventii pentru inlaturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundatii, vant puternic, inzapeziri), 452 misiuni de transport apa in localitatile afectate de seceta, 556 alte interventii (degajari persoane blocate in apartamente, imobilizate la pat ori inecate, deblocari usi, transport persoane bolnave,vetc), 242 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producerea unei situatii de urgenta si 1.712 misiuni de recunoastere in teren si educare preventiva a populatiei.

In 514 situatii, pericolul a fost inlaturat de cetateni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situatii de urgenta pana la sosirea fortelor ISU Botosani ori au fost alarme false.

In urma situatiilor de urgenta produse (incendii, inec, accidente rutiere, persoane gasite decedate in apartamente), altele decat SMURD, si-au pierdut viata 24 persoane, dintre care zece adulti si doi copii, au decedat in urma unor incendii.

De mentionat este faptul ca nici o persoana nu si-a pierdut viata dupa sosirea echipajelor ISU Botosani la locul interventiei.

Mai putine incendii decat in 2015

In 2016, subunitatile de interventie ale ISU Botosani au actionat pentru stingerea unui numar de 512 de incendii, cu 7,24% mai putine decat in anul precedent (552 incendii in 2016). Dintre acestea, 111 au fost incendii de vegetatie uscata. Peste 300 de incendii au fost stinse in cooperare cu serviciile voluntare pentru situatii de urgenta.

Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: cos, burlan de fum defect – 90; instalatii/aparate electrice defecte/sub tensiune – 74; actiune intentionata – 71; foc deschis in spatii deschise/inchise – 111; sisteme/mijloace de incalzire nesupravegheate/improvizate – 34; cenusa/jar/scantei – 32; jocul copiilor cu focul – 23; fumatul in locuri nepermise – 29; autoaprindere sau reactii chimice – 10; alte cauze (trasnet, scurgeri produse inflamabile, defectiuni tehnice, sudura) – 38.

Cele mai frecvente cauze au fost: cos, burlan de fum defect; instalatii/aparate electrice defecte/sub tensiune; actiune intentionata si foc deschis in spatii deschise/inchise.

183 de persoane au fost salvate din locuintele cuprinse de flacari, 12 dintre ele avand nevoie de ingrijiri medicale.

In anul 2016, 12 botosaneni au decedat in incendiile care le-au cuprins locuintele.

Valoarea bunurilor salvate, in urma interventiei fortelor ISU Botosani, a fost estimata la peste 55.800.000 lei, in timp ce pagubele provocate se cifreaza la peste 3.000.000 lei.

Din cele 512 de incendii inregistrate anul trecut la nivelul judetului Botosani, 343 s-au produs la locuinte si anexe gospodaresti.

Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc in mediul rural, in casele si gospodariile a caror proprietari sunt persoane de varsta a treia care, din cauza varstei inaintate si a mobilitatii scazute, neglijeaza curatarea si repararea periodica a cosurilor de fum sau sunt in imposibilitatea efectuarii acestor operatiuni.

De asemenea, nivelul de trai scazut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firma de cosarit.

Analiza statistica a incendiilor la locuinte si gospodarii cetatenesti produse in anul 2016 pune in evidenta faptul ca majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectarii masurilor de prevenire a incendiilor, corelata cu situatia financiara precara si nivelul de trai scazut al populatiei, care a utilizat instalatii si aparate/echipamente electrice/ termice invechite, cu defectiuni sau improvizatii, cosuri de fum necuratate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatarii necorespunzatoare a sobelor de incalzit.

Ingrijorator este faptul ca incendiile care au drept cauza actiunile intentionate continua sa ocupe un procent ridicat.

SMURD

Anul trecut, 5.950 de botosaneni, dintre care 465 copii, au fost salvati/asistati de medicii, asistentii si paramedicii Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) Botosani. Comparativ cu anul precedent, solicitarile pentru echipajele SMURD, inclusiv cel de Terapie Mobila Intensiva (TIM), au crescut cu peste 14,36%.

Personalul medical care deserveste ambulantele SMURD (echipaje de prim ajutor si echipajul de terapie intensiva mobila) a avut in medie 16 interventii pe zi.

Echipajul de terapie intensiva mobila SMURD a salvat, anul trecut, 735 de persoane, dintre care 51 copii.

In general, echipajul de terapie intensiva mobila SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflati in stare de inconstinta, policontuzionati si politraumatizati sau in stop cardiorespirator.

Au existat si situatii in care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi inchipuiti.

Anul trecut, ca urmare a solicitarilor medicale, 52 botosaneni in stare grava au fost transportati cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din tara.

Alte interventii

Anul trecut, botosanenii au apelat la pompieri si atunci cand au avut viata sau bunurile in primejdie si din alte cauze, cum ar fi inundatii sau fenomene meteo periculoase, munitie ramasa neexplodata, seceta, etc.

In total, au fost executate 1.330 de interventii/misiuni pentru: inlaturarea efectelor inundatiilor sau fenomenelor meteo periculose, salvarea unor animale din medii ostile vietii, salvarea/degajarea persoanelor blocate in apartamente, imobilizate, debloarea usilor de acces in apartamente, transportul persoanelor bolnave, asanarea fantanilor, degajarea arborilor si a elementelor de constructie, a turturilor, asanarea teritoriului de munitia ramasa neexplodata, transportul apei menajere in localitatile afectate de seceta si prevenirea unor situatii de urgenta pe timpul unor manifestari cu public numeros.

La acestea se adauga 1.712 misiuni de recunoastere in teren si educare preventiva a populatiei.

Pericole inlaturate de inspectorii de prevenire

Peste 2.300 de stari de pericol, cauze potentiale de incendiu si alte nereguli au fost inlaturate in urma celor 1.483 de controale si verificari efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani, anul trecut, la operatori economici, institutii si localitati. Aproape 500 dintre abaterile de la legislatia de prevenire a situatiilor de urgenta (incendii si protectie civila) au fost remediate pe timpul verificarilor.

Pentru faptele care au intrunit elementele constitutive ale contraventiei, au fost aplicate un numar de 1.328 sanctiuni contraventionale, dintre care 299 amenzi in cuantum de 394.700 lei.

Cele mai frecvente nereguli constatate se refera la modul defectuos de exploatare a instalatiilor (electrice, de gaz, de incalzire locala), neverificarea mijloacelor de prima interventie (stingatoare), neinstruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta.

Anul trecut, inspectoratul a primit 67 petitii dintre care 64 in domeniul apararii impotriva incendiilor (cu 16% mai multe decat in 2015) si 3 in domeniul protectiei civile (cu 25% mai putine decat in 2015). Pe timpul solutionarii acestora au fost aplicate 23 sanctiuni contraventionale persoanelor care au incalcat normele de prevenire si stingere a incendiilor, dintre care 3 amenzi in cuantum de 2.500 de lei.

Protectia, pregatirea si educatia preventiva a populatiei

In 2016, s-au desfasurat peste 2.000 de activitati de pregatire si educatie preventiva a populatiei (convocari, instruiri, puncte de informare preventiva, antrenamente de specialitate la localitati, activitati de informare derulate in cadrul campaniilor nationale, la locuinte si gospodarii cetatenesti, activitati cu cercurile de elevi, exercitii de evacuare in caz de incendiu/cutremur in unitatile de invatamant).
La actiunile enumerate anterior au participat peste 50.000 de elevi, cadre didactice, dar si simpli cetateni, fiind distribuite aproape 30.000 de materiale informative (flyere, stikere, leaflet-uri, pliante si brosuri).

In perioada iulie – august, s-a organizat si desfasurat editia a VI-a a „Scolii de vara in domeniul situatiilor de urgenta”, in cadrul Proiectului educational ,,Prezent si viitor in siguranta”, activitate la care au participat 316 elevi si 41 cadre didactice.

Evenimentul, unic la nivel national, s-a finalizat prin participarea a 50 elevi la „Tabara de vara in domeniul situatiilor de urgenta”, organizata la Memorialul Ipotesti – Centrul National ,,Mihai Eminescu” Ipotesti, in perioada 1-5 august 2016.

In cadrul proiectului “Salvator din pasiune”, la nivelul inspectoratului s-a desfasurat pregatirea a 24 de voluntari ce vor sprijini actiunile de interventie. Activitatea a constat in sustinerea cursului introductiv de initiere si a celui de prim ajutor de baza.

In zilele de 15 si 16 octombrie, peste 300 de botosaneni de toate varstele si din toate categoriile sociale au invatat sa salveze vieti, in Caravana SMURD “Fii pregatit!” de instruire a populatiei pentru a face fata situatiilor de urgenta.

Activitatea de avizare-autorizare privind securitatea la incendiu si /sau protectia civila

In perioada analizata, au fost receptionate din punct de vedere al securitatii la incendiu 29 de obiective.

Totodata, au fost efectuate 149 controale tehnice de specialitate la obiectivele aflate in investitie pentru care au fost emise evize de securitate la incendiu si/sau protectie civila.
La nivelul inspectoratului s-au primit 136 solicitari de eliberare a avizelor de securitate la incendiu si protectie civila. 118 au fost rezolvate favorabil, 18 au fost respinse.

De asemenea, s-au inregistrat 81 solicitari de autorizare privind securitatea la incendiu si / sau protectie civila. 65 au fost solutionate favorabil, 16 au fost respinse.

Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta

In cadrul celor 78 de servicii voluntare pentru situatii de urgenta existente la nivelul judetului Botosani isi desfasoara activitatea 2.748 de persoane, dintre care 103 angajati si 2.645 voluntari.

Doar 14 servicii voluntare pentru situatii de urgenta au in dotare autospeciale de interventie. In evidenta consiliilor locale exista un numar mare de utilaje si materiale de interventie ce pot fi folosite de SVSU, in functie de tipurile de risc ce se manifesta la nivelul sectoarelor de competenta, astfel: 63 buldoexcavatoare/buldozere; 8 vidanje, 39 autocamioane, 10 cisterne de apa, 3 autospeciale de transport, 36 microbuze, 72 autoturisme, 25 tractoare, 19 remorci auto, 87 motopompe pentru evacuarea apei, 7 barci pneumatice, 78 drujbe/motoferastraie, 47 grupuri electrogene, 34 targi transport raniti, 777 mijloace initiale de stingere a incendiilor, 70 pichete mobile de incendiu.

In 2016, au fost achizitionate: doua autospeciale pentru interventie cu apa si spuma, un buldoexcavator, doua motopompe pentru evacuarea apei, un grup electrogen, un generator electric, o remorca auto, un tractor, o vidanja, o scara culisabila, un aparat de respirat autonom, doua drujbe/motofierastraie si opt stingatoare.

In anul 2016, serviciile voluntare pentru situatii de urgenta au participat la stingerea a 337 de incendii, 313 in cooperare cu fortele ISU Botosani, 24 stinse in mod independent.

Actiuni desfasurate pentru perfectionarea sistemului de gestionare a riscurilor si situatiilor de urgenta

In anul 2016 au intrat in exploatarea inspectoratului mijloace de interventie noi, astfel:

Programul „Raspunsul eficient salveaza vieti II”:

– o autospeciala de stingere cu apa si spuma;

– o autospeciala transport efective pentru interventie;

– un autocamion transport efective si materiale la interventie;

– o motopompa remorcabila;

Achizitie directa:

– un autoturism de serviciu;

Pompieri botosaneni premiati la diverse concursuri in 2016

Plutonierul major Iulian Rotariu a participat, anul trecut, la patru competitii sportive nationale si internationale, respectiv:

– etapa finala a Asocitiei Sportive a Pompierilor din Romania, unde a obtinut locul I la 4.000 m si locul II la 1500 m, la categoria de varsta 35-45 ani;

– ultramaratonul Gobi March – unde a obtinut locul I la categoria de varsta 40-49 ani si locul IV, la general;

– ultramaratonul Atacama Crossing – unde a obtinut locul I la categoria de varsta 40-49 ani si locul VI, la general;

– competitia sportiva caritabila ”1.000 km Balkan Charity Challenge”, unde a alergat intre Sofia si Bucuresti pentru a face cunoscuta cauza copiilor cu autism din Botosani.

Lotul reprezentativ al ISU Botosani a obtinut locul II la etapa zonala si locul VIII la etapa nationala Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situatii de Urgenta.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.