Sarbatorim astazi, 24 ianuarie 2017, Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 sau ‘Unirea Mica’, moment istoric ce a marcat primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Dupa ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei. Telul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, cand a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.
La 24 ianuarie 2017 se implinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane.
La Brasov, la 12/24 mai 1848 se elabora programul-legamant: ‘Printipiile noastre pentru reformarea patriei’, ce cuprindea obiectivul fundamental romanesc: ‘Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc’.
Procesul, bazat pe puternica apropiere culturala şi economica intre cele doua ţari, a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova şi Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodamantul razboiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizarii unirii.
Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari ad-hoc in 1857 a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune. La inceputul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, act care a adus cele doua state intr-o uniune personala.
In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.
Ziua de 24 ianuarie a fost votata ca zi libera nelucratoare, in septembrie 2016, de catre Parlament.