8 Martie… De cand a inceput sarbatorirea FEMEII

Ziua de 8 Martie este cunoscuta in intreaga lume ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste. Femeile primesc flori si in cinstea lor se organizeaza evenimente speciale. Ziua Internationala a Femeii, o zi cu implicatii istorice si politice, este celebrata de 100 de ani.

Ziua Internationala a Femeii a aparut pe fondul miscarilor sociale de la inceputul secolului XX, in America de Nord si in toata Europa, potrivit Agerpres.

Aceasta zi este celebrata in multe tari din intreaga lume. Este o zi in care femeile sunt recunoscute pentru realizarile lor fara a tine cont de diferentele nationale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Prima Zi Nationala a Femeii a avut loc in Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat aceasta zi in amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textila din New York, in care femeile au protestat impotriva conditiilor de munca.

In anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili insa o data anume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913

Ca urmare a initiativei de la Copenhaga, in 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost marcata pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. La manifestatiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, in plus fata de dreptul de vot si de a ocupa o functie publica, dreptul femeilor la locul de munca, la formarea profesionala si de a se pune capat discriminarii la locul de munca.

Cu prilejul Anului International al Femeii, in 1975, Organizatia Natiunilor Unite a sarbatorita pentru prima data Ziua Internationala a Femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii si pentru ca fiecare femeie sa isi atinga adevaratul potential il constituie Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, o foaie de parcurs istoric, semnata de 189 de state, in cadrul Conferintei mondiale a ONU privind femeile, in 1995.

In 2014, a avut loc cea de-a 58-a sesiune a Comisiei privind Statutul Femeilor (CSW) — reuniune anuala la care sunt abordate problemele legate de egalitatea de gen si drepturilor femeilor — cu tema „Provocari si realizari in implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru femei si fete”. Cu acest prilej, entitatile ONU si ONG-urile acreditate din intreaga lume au prezentat un bilant al progresului si provocarilor care ramasesera in directia atingerii celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

In Romania, la 3 martie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii si 19 noiembrie — Ziua barbatului.

Potrivit initiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminarii dintre femei si barbati si cresterea gradului de constientizare privind concilierea vietii de familie cu viata profesionala.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestui act normativ.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.