Multi romani care au trait prin strainatate o perioada mai indelungata de timp spun ca nicaieri in lume Pastele nu este mai plin de emotie si semnificatie ca acasa la noi, in Romania. Asta si datorita conservarii traditiilor ce dau un farmec deosebit acestor zile incarcate de spiritul crestinatatii.
Astfel, acesta traditie pastrata secole la rand in diferite zone ale tarii impune ca in a doua zi de Paste sa faci anumite lucruri. Sunt traditii si obiceiuri pe care multi romani le respecta si care fac de neuitat aceste zile.
Pentru zilele de Paste existau interdictii aspre, inca din mosi stramosi, scrie crestin ortodox.ro. In prima zi nu era permisa plecarea din sat, se sarbatorea Invierea in familie, nu se matura prin casa, nu se pregatea mancare iar masa de Paste nu se ridica timp de trei zile.
Astazi, in a doua zi de Paste, se obisnuieste ca finii sa se duca in vizita la nasi, cu colaci, pasca si oua rosii. Nasii trebuie sa ii ospateze pe fini.
De asemenea, astazi, se spune ca parintii isi asteapta copiii la masa.
In cea de-a doua si in cea de-a treia zi de Paste avea loc stropitul ritual cu apa, in amintirea readucerii la viata a fetei de evreu, care a lesinat la aflarea vestii invierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apa de catre tinerii care treceau intamplator prin zona.
Acest obicei se pastreaza in unele zone si astazi, numai ca a fost usor „modernizata” traditia: se stropesc cu parfum rudele si prietenii vizitati in a doua zi de Paste.
Sa aveti sanatate si pace sufleteasca, sa va bucurati de fiecare clipa petrecuta alaturi de cei dragi in aceste momente de mare sarbatoare crestina. Lumina Invierii sa va patrunda in suflete.
HRISTOS a INVIAT!