Acum doi ani, in luna mai a anului 2011, la Brasov avea loc primul eveniment de informare din cadrul proiectului „Reteaua pentru protectia sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare – AERONAVSECUR”, finantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Dupa perioada programata de derulare, avem placerea de a raporta succesul confirmat al acestuia si implicatiile sale pe termen lung.
O clipa de neatentie, o secunda nefericita pe care o privim ca pe un ghinion si pentru care sunt necesare uneori zile si nopti de suferinta pentru cel expus, pentru familia sa si pentru colectivul din care face parte pot transforma locul de munca din siguranta zilei de maine in suferinta zilei de azi. Plecand de la aceasta si in baza unui studiu pe baza de chestionare realizat in perioada ianuarie-martie la initiativa Sindicatului Liber Independent ICA Brasov (conform acestuia, 67,2% dintre persoanele chestionate nu cunosteau diferenta dintre pericol si risc la locul de munca si implicatiile acestora), s-a simtit nevoia realizarii proiectului sus-numit, care a presupus o campanie pentru cresterea gradului de constientizare a lucratorilor privind riscurile la locul de munca in industria prelucratoare, cu accent pe sectoarele de constructii si reparatii aeronautice si naval, realizarea unui manual unitar in domeniu si cursuri pentru reprezentantii comitetelor de sanatate si securitate la locul de munca si pentru lucratorii din sectoarele mentionate.
Proiectul „Reteaua pentru protectia sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare – AERONAVSECUR” a fost derulat de catre Sindicatul Liber Independent I.C.A. Brasov, Romania (sectorul constructii aeronautice), in parteneriat cu Sindicatul SANAB Braila, Romania si Federatia Sindicala Federatione Italiana Metalmeccanici FIM-CISL Italia.
Un prim eveniment desfasurat in cadrul proiectului a fost o intalnire cu partenerul transnational, in perioada 23-29 octombrie 2011, activitate prin care Aeronavsecur a marcat si Saptamana Europeana pentru Securitate si Sanatate la Locul de Munca printr-o vizita de lucru la partenerii italieni.
Inceputul anului 2012 a marcat lansarea celei mai de amploare activitati din cadrul proiectului, si anume seria de seminarii cu tema „Prevenirea si gestionarea riscurilor la locul de munca”. In cadrul a 10 seminarii cu o durata de trei zile, cate 26 de cursantii reprezentand domeniile de constructii aeronautice si navale, au participat la cursurile pe teme de protectie si siguranta la locul de munca, workshop-uri practice coordonate de lectori, sesiunile de lucru incheindu-se cu o testare in vederea evaluarii cunostintelor acumulate.
A urmat o campanie de diseminare a experientei si bunelor practici dobandite prin activitatile derulate in cadrul proiectului AERONAVSECUR, campanie ce a inclus vizite la S.C. ROMAERO S.A. Bucuresti, S.C. IAR Ghimbav S.A, S.C. Aerostar S.A. si la santierele navale de la Braila si Constanta.
Un motiv de mandrie este si succesul concursului national pe teme de sanatate si securitate in munca „Stiu mai mult, risc mai putin”. Concursul s-a desfasurat in doua etape, o proba teoretica constand intr-un test cu intrebari referitoare la normele generale de sanatate si securitate in munca si la cele de prevenire si stingere a incendiilor si o proba cu demonstratii practice privind masuri de prim-ajutor. Finala concursului national in domeniul SSM – editia 2012, organizata sub egida Federatiei Sindicale a Lucratorilor din Industrie „METAL”, a reunit in 16 echipe castigatorii concursurilor locale la care au participat peste 300 de concurenti, in cadrul conferintei internationale „Stiu mai mult, risc mai putin”.
Proiectul s-a incheiat cu organizarea editiei a II-a a conferintei internationale „Stiu mai mult, risc mai putin” si a concursului national pe teme de SSM, in perioada 25-28 aprilie 2013, eveniment ce marcheaza de altfel si Ziua internationala a sanatatii si securitatii in munca, initiata de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) pentru a promova sanatatea, securitatea si munca decenta.
Beneficiarii proiectului au invatat multe in urma acestei initiative, la fel si echipa de implementare, asa ca nu putem considera acest final de proiect un sfarsit in adevaratul sens al cuvantului, ci un nou inceput pentru o mai buna constientizare si gestionare a riscurilor la locul de munca.
Pentru mai multe detalii va invitam sa vizitati site-ul proiectului www.aeronavsecur.ro.