ALEGERI LOCALE 2016. VENITI la VOT, nu renuntati la un important drept democratic

Romanii cu drept de vot sunt asteptati, duminica, la urne. Sectiile de vot se deschid la ora 7.00. Alegerile locale 2016 se desfasoara intr-un singur tur si e important ca astazi romanii sa se prezinte la sectiile de vot si sa-si aleaga primarul si consilierii locali si judeteni.

Secţiile de votare se deschid la ora 7:00 si se inchid la 21:00. Pentru exercitarea dreptului de vot, fiecare persoana trebuie sa aiba asupra sa buletinul sau cartea de identitate. O schimbare importanta fata de celelalte alegeri : la alegerile locale din acest an nu putem vota decat la sectia de vot la care suntem arondati.
 
Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz.
 
Romanii din strainatate NU pot vota la alegerile locale. Votul prin corespondenta se aplica abia de la alegerile parlamentare, din iarna. Mare atentie, insa, pentru ca nici in tara nu va puteti exprima oriunde optiunea, ci doar la sectia la care sunteti arondat!
 
Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.
 
In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara existenta in sectia de votare respectiva, sistemul informatic semnaleaza daca persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, si-a pierdut drepturile electorale, este arondata la alta sectie de votare, este omisa din lista electorala permanenta si are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respectiv nu a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta sau si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.
 
Accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis.
 
Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea „VOTAT” in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea „VOTAT” trebuie sa fie rotunda si astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul in care se aplica.
 
Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea „votat”.
 
Pentru alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate sau de invaliditate, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In cazul persoanelor care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, votarea se face numai pe baza unui extras intocmit personal de presedintele biroului electoral de pe lista electorala permanenta, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentara existente la sectia respectiva. Extrasul se semneaza de catre presedinte si se stampileaza, iar persoanele cuprinse in aceste extrase trebuie sa fie radiate din celelalte liste existente la sectie.
 
Codurile numerice personale ale alegatorilor care au formulat cereri pentru urna speciala sunt preinregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, urmand a fi inregistrate definitiv la intoarcerea in localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se afla alegatorul netransportabil, pe baza semnaturilor in extrasul de pe lista electorala.
 
La nivel national au fost organizate 18.616 sectii de votare.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.