Alina Bica a fost retinuta, joi seara, pentru abuz in serviciu

Alina Bica, sefa DIICOT, a fost retinuta pentru 24 de ore dupa ce a fost pusa sub urmarire penala de DNA pentru abuz in serviciu, intr-un dosar privind o despagubire ilegala facuta de o comisie din ANRP din care actualul procuror-sef al DIICOT a facut parte.

Totodata, potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au inceput urmarirea penala si au dispus retinerea pentru 24 de ore in cazul Lacramioarei Alexandru si a lui Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF.
 
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus punerea in mișcare a actiunii penale și retinerea pentru 24 de ore, incepând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arata in comunicat.
 
Consilul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz pozitiv pentru arestul la domiciliu in cazul Alinei Bica.
 
Sefa DIICOT Alina Bica este urmarita penal pentru abuz in serviciu, intr-un dosar ce priveste retocedari ilegale, prejudiciul ridicandu-se la 62 milioane euro, potrivit unui comunicat al DNA.
 
„BICA ALINA MIHAELA, membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arata in comunicatul DNA.
 
In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan, care au facut de asemenea parte din comisie Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Cei trei sunt acuzati de abuz in serviciu, Bica avand calitatea de supecta, iar Alexandru si Bogdan, de inculpati.
 
Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.
 
Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte Alina Bica, Lacarmioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
 
Astfel, membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).
 
Acestia ar fi fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai noteaza anchetatorii.
 
Dupa emiterea deciziei de despagubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din data 25 ianuarie 2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat).
 
Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.